Dediğiniz gibi Ukrayna da asgari ücretin düşük olması biraz geçimi zorlaştırıyor. Fakat illa ki bi çare buluruz. İnternetten bir şeyler yaparız. Videolar çekeriz, anlatım yaparız, site işlerimize devam ederiz, makalelerimizi hobi olarak değil bu sefer karın tokluğuna yazıp satarız.
Ben ise ülkeme döneceğim. 7 yıldır Macaristan'dayım. 2 yıl daha burada durup buradan yol alacağım. Nedenlerini söyliyeyim;
1- Buradaki insanlar iyi ama sadece iyi olmak yetmiyor. Bazen Türkiye'deki kötüleri bile tercih edesiniz geliyor. Çünkü konuştuğumuz dil güzelim Türkçe'miz inanın dünyadaki tüm dillere bedel. Yahu bir insan küfürü özler mi? Almanya şu bu bilmem oralarda çok Türk var oralarda özlenmeyebilir zaten Türk mahalleleri var oralarda takılıyorlar.
2- Mevsim. hergün soğuk hergün soğuk olur mu bi ülke ? sabah uyandığında güneşi göremiyorsun ve ben egeli birisi olarak 1-0 yenik başlıyorum sabaha.
3- Yiyecek. Türkiye'deki yemek tadı burada yok. Ben Türkiye'den gelirken hep valizimde Türk bakliyat şu bu getiririm buraya. Buradaki malzemelerle yaptığında ne tadı oluyor yemeğin ne tuzu. 1 kere doğru düzgün pilav yapamazsın.
4-Eğlence tarzı. Disco, bar şu bu bir yere kadar. Bir süre sonra arkadaşlarınla oturup muhabbet ettiğin cafeleri özlüyorsun.
5-..
6-..
diye devam eder. İyi yönü yok mu dersin var. Var tabi ama hayattan zevk alamadıktan sonra buralarda yaşamanın anlamı yok. Şöyle özetliyeyim eğlecenli kısım = 3 yıl.(O da okul okuyorsan okumuyor çalışıyorsan eğlenceli kısım = 1 yıl.)
Büyük kararlar almadan önce 1 kere değil 10 kere düşünün. Ben memleketime döneceğim ama buraya yatırım yapıp öyle döneceğim. Gayrimenkul alıp kiraya verip Türkiye'de geçineceğim.
Ek: Yazdıklarımı bile okuduğumda Türkçe'min bile gerilediğini farkediyorum. Bir çok devrik cümle kullanıyorum.