Olay bence uslüp değil, olay özel sektörün adaletsizliği, çalışan üzerindeki baskısı, çalışanı hiçe sayması olmalı temel tartışacağımız kavram. Arkadaşın üslubu daha iyi olabilirdi ama temel mesele o değil.
Ben de ilk stajımı bir yazılım şirketinde yapmıştım. Son derece yeteneksiz çalışanların olduğu, saçma sapan ego savaşlarının olduğu, çıkar ilişkisinden öte gidemeyen ilişkiler. İş buyrulduğunda işi yaparsanız sizden iyisi yok, yapamadığınızda hemen üzerinizde bir baskı "Niye 3dk geç geldin? bundan sonra sabahları imza atacaksın ve geldiğin süreyi yazacaksın" "Sen sigara içiyor muydun ki?" "Tamam senle baştan öyle konuştuk ama şimdi şartlar değişti 1 hafta daha gelmelisin(stajım 1 hafta uzar yoksa yakarım tehditi)" vs. vs. .
Ben Marmara Üniv. Bilg. Müh. okuyordum o zamanlar 2. sınıf(şuan mezunum) tabi gelen işlerin hepsini belli bir standartın üzerinde yaptığım için genelde sevilen oluyordum ama 1 gün sonra yine kimse dikkate almıyor saçma sapan kurallar koyuyorlardı. İşlerini yaparsam iyiydim, yoksa benden kötüsü yok.
Düşünün orada yeni mezun bilg. müh.ler vardı ben stajyer masasında çalışmama rağmen bana geliyor soruyorlardı şu nasıl olur bu nasıl olur diye adamlara "introduction to algorithm" anlatıyordum adeta, ne kadar kalitesiz olduğunu artık siz anlayın. En azından meritokrasi olsa biraz saygı duyulur, yukarıda bahsettiğim şeylerle karşılaşmazdım sanırım tabi onlar bir kaç örnek nice benzer şeyleri yaşadığımı söyleyebilirim.
Sonrasında ne oldu? Özel sektörden tamamıyla soğudum ve dedim ben kendi işimi yapacağım "sizin kurallarınız, sizin dünyanız değil benim dünyam ve benim kurallarım" dedim, 1.5 sene oldu mezun olalı evde freelancer çalışıyorum 5in üzerinde Android uygulamam var, dışarıya uygulama yapıyorum. Halimden memnunum tutkuyla yaptığım bir işim var Üzerimde kimsenin baskısı yok istemediğim işi almam. İyi ki öyle aptallıkların olduğu bir yerde yapmışım stajımı ve özel sektörle olan ilişkimi başlamadan bitirmişim.
Hedeflerimden bir kaçını gerçekleştirdim diyebilirim, daha çok hedefim var ve hedeflerimden birisi de böyle saçmalıkların olmadığı bir şirket kurabilmek. Adalet, hakkaniyet, çalışana değer, yaratıcılığı getiren rahat iş şartları, vs. bu kavramları ön plana alan bir şirket kurmak hayalim, bakalım başarabilecek miyim.
Sonuç olarak, Türkiye'de özel sektör çöptür(Bazı şirketler hariç, çalışanı ne kadar mutlu edersem o kadar çok kazanırım diyen şirketler var artık). Bugün siz de bu durumla karşılaşmışsınız. Bunun önüne geçemeyiz, ya bu kurallarla yaşamayı öğreneceksiniz, ya da kendi kurallarınızı yazacaksınız. Ben 2. yolu seçtim, halimden memnunum, hele hele böyle mesajları görünce