Size nacizane tavsiyem, bundan sonraki çalışma hayatınızda bir mail atmadan önce empati yapmanız. Yani insan kaynakları müdürü siz olsanız ve bu maili size bir stajyer atsa ne tepki verirdiniz bunu düşünmeniz. Ne yazık ki çalışma hayatında alt üst ilişkilerine son derece özen göstermeniz gerekiyor. Haksızlığa gelemiyorum demişsiniz ancak sonraki yıllarda çalışma hayatında çok sayıda haksızlığa tanıklık edecek hatta pek çok haksızlığa uğrayacaksınız. Bunları kabullenemeyebilirsiniz ancak uslup olarak bunları daha doğru bir şekilde ifade etmeniz gerekiyor. Örneğin;
Sayın İnsan Kaynakları Departmanı Yetkilisine;
Şirketinizin sunmuş olduğu çalışma imkanları altında kendimi mesleki olarak geliştirmek için stajyer olarak bünyenizde çalışıyorum. Mesleki olarak bana katacağınız değerleri düşünerek şirketinizi tercih ettim. (önce yıkama yağlama yapmanız şart bunu asla unutmayın) Ancak bugün karşılaşmış olduğum nahoş durum ne yazık ki kendimi kötü hissetmeme neden oldu. (yaşadığınız durumun sizi rencide ettiğini belirtin) Bize bu konu hakkında bir bilgilendirmede bulunulmadığı için yılbaşı kolilerini almak için diğer stajyer arkadaşlarımız gibi bende uzun süre sırada bekledim. Sıranın bana gelmesinin ardından yetkili kişi stajyer olduğumuz için bize koli verilmeyeceğini söyledi. Böyle bir uygulama hakkında bize önceden bilgi verilseydi bize sunulmayan bir haktan yararlanmak adına uzun süre sırada beklemeyecektik. (mağduriyetinizi net olarak dile getirin) Ne yazık ki uzun süre sırada beklememizin yanı sıra koli hakkından yararlanamayacağımızın söylenmesi benim ve diğer stajyer arkadaşlarımın gururunu incitti. Bu haktan yararlanan diğer personeller gibi bizde kendimizi bu şirkete ait hissettiğimiz için sunulan bu haktan yararlanmayı beklerdik. (demagoji çok önemli) Bir çalışanınız olarak insan kaynakları yetkilisi olduğunuz için durumdan sizinde bilginiz olması gerektiğini düşündüm. Saygılar sunar, iyi çalışmalar dilerim...
Ben sizin yerinizde olsaydım hiç yazmazdım, yazsaydım da bu şekilde yazardım. Ticaret Meslek Lisesi mezunuyum ve son sene bende staj yaptım. Ne yazık ki en kolay gözden çıkarılan elemanlar her zaman stajyerler olur. Bunu çalışma hayatınızda asla unutmayın kendinizi ne kadar ezdirirseniz o kadar başarılı ve değerli bir çalışan olursunuz. Türkiye'nin acı gerçeği bu...