globaltr adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
En klişe laftır . Bitcoin düşünce " hımm demek balinalar çok bitcoin sattı " denir ya hani.
Peki atıyorum X kişi 100 bitcoin sattı, piyasa çalkalandı dersek eğer, o 100 btc sonuçta birileri tarafından alınıyor. Yani havaya gitmiyor.
Bu al - sat nasıl belirleniyor ?
al sat şöyle belirleniyor sıradan bir borsa sitesinde rakamları şöyle görürsün

satanlar / alanlar

1250tl - 1200tl
1300tl - 1150tl
1350tl - 1100tl
1400tl - 1050tl

Dikkat edersen tablolar böyle satanların listesi düşükten yükseğe; alanların ise yüksekten düşüğe sıralanıyor. Sen şimdi almak istersen gidip 1250 liradan en düşük fiyattan satandan alırsın yada elinde coin var ve satmak istersen gidip en yüksek fiyatı verene satıyorsun. Arz talep meselesi o an neye satılır veya alınırsa taban fiyat odur.

Farklı bir bakış açısıyla sen siteye yeni girdin bu tabloyu görüyorsun ve elinde coin var satabilmen için 1200 veya daha az fiyat biçmen lazım ki satasın diğer türlü tam tersi. Balinalar gelir büyük sitelerde 1200'den az miktar koyar satılır hemen sonra 1190dan koyar o da satılır derken küçük küçük böyle fiyatı aşağı çektirir sonra hem o site hem diğer sitelerdekiler panikler satmaya başlar derken grafi domino etkisiyle aşağı iner.

Kaba bir hesapla 10tane coini olan bir balina 1200den satmaya başlarsa ve domino ile 10'ar azaltır en sonuncuyu 1100'den satar dersek ortalama satışı 1150 olur ([max+min]/2) 10adet getirisi 11.500 domino dedikya 1100'ün altlarına kadar düşecek sadece kendi satmamıştır belki kendi coinin onlarca katı satılmıştır belki fiyat 900lere inmiştir. sonra gider 10tane daha alır ortalama 1000den dersek 10.000 taplam gideri olmuş olur farka bak 1500 kazanç domino dedik ya düşükten sonra yukarıya giden tabloyu gören küçük balıklar hemen almaya ve fiyatı yüksekltmeye başlar. derken eski seviyesi 1200 üzerine çıkar bu adam 10.000 maliyetle aldığı koinler bir de burdan kazanıyor al sana 2000'den fazla bir gelir daha

ben böyle anladım umarım yanlışım yoktur varsa düzeltiniz lütfen