Merhaba hocam bende 1 hafta önce Esnaf Sanatkarlara kayıt oldum. 600 lira gitti. Daha sonra Ptt den KEP adresi aldım 35 lira ayrıca bu kep adresine girebilmek için yüz küsür liraya e-imza aldım. E-imza 2-3 günde geliyor adrese. ESBİS sistemine ve ETBİS de 2 saate görünüyor sicil kaydın. 2 gün sonra da gider odadan sicil gazeteni alırsınız.
Ticaret Odası Kaydı daha maliyetli diye biliyorum o konuda net bir bilgim yok.
NOT: Esnaf Sanatkarlar Oda kaydında ilk yıl aidat ücretsiz fakat yılın son ayı olduğu için Ocak ayından ilk altı aylık aidatı ödemek zorunda kalıyorsunuz bilginiz olsun.
Şahıs firmasına kep almak için esbis yada mernis'e kayıtlı olmanıza gerek yok, bireysel olarak ptt'den bugün gidip kep alabilirsiniz. ptt kep sayfasından bireysel başvuru yapıyorsunuz, son aşamada size bir başvuru numarası veriyor onu çıktı alıp kimliğinizle ptt merkezlerinden birine gidiyorsunuz, 35 tl karşılığı işlem tamamlanıyor. başvuru aşamasında hizmet tipini sadece alıcı olarak seçin, gönderici alıcı seçerseniz elektronik imza ile onay isteniyor.
Ticaret sicil odasına kayıt daha maliyetli olabiliyor, esnaf odaları daha uygun. Hangi şehirdeyseniz o şehrin esnaf ve ticaret odası sitesinden yeni kayıt-tescil ve yıllık aidat tutarlarını öğrenebilirsiniz.
Öncelikle teşekkür ederim cevaplarınız için. Bulunduğum şehirdeki esnaf odasına sordum 502 lira kayıt ücreti başka da birşey yok dedi. Kep olayını bilmiyordum ancak e-imza gerekli ise Turkcell üzerinden kullanıyorum onda sıkıntı yok sanırım dediğiniz gibi bir iki güne halledeceğim yarın vakit bulabilirsem esanaf odasına gideceğim. Sonuç olarak burdan haberdar ederim.