Bende aynı durumdayım.Mecbur en uygun olanaı esnafa. Esbis no alınacak. Arasından KEP adresi almak zorundasınız. KEP için ticaret siz no istiyor o yüzden önce esbis sonra kep sonra etbis. İnşallah uzatırlar zira ocak ayına kaldı bizim işlerde.
Şahıs firmasına kep almak için esbis yada mernis'e kayıtlı olmanıza gerek yok, bireysel olarak ptt'den bugün gidip kep alabilirsiniz. ptt kep sayfasından bireysel başvuru yapıyorsunuz, son aşamada size bir başvuru numarası veriyor onu çıktı alıp kimliğinizle ptt merkezlerinden birine gidiyorsunuz, 35 tl karşılığı işlem tamamlanıyor. başvuru aşamasında hizmet tipini sadece alıcı olarak seçin, gönderici alıcı seçerseniz elektronik imza ile onay isteniyor, etbis'e kayıt için engel değil fakat ilerleyen dönemde kep adresini kullanmanız gerekirse sıkıntı yaşanabilir.
Bende araştırıyorum bir haftadır ancak ne yapacağımı şaşırdım. Esbis veya mersis kayıt olupta etbise kayıt yaptıran var mı? maliyetler nedir? bende mersis üzerinden başvuru yaptım ancak esnaf odaları maliyeti daha düşük sanırım bilgisi olan var mı? mersisten ticaret odasına kayıt olmanın maliyeti nedir acaba bilgisi olan paylaşırsa sevinirim.
Ticaret sicil odasına kayıt daha maliyetli olabiliyor, esnaf odaları daha uygun. Hangi şehirdeyseniz o şehrin esnaf ve ticaret odası sitesinden yeni kayıt-tescil ve yıllık aidat tutarlarını öğrenebilirsiniz.