Hocam kusura bakmayın ama insanları tahrik ediyorsunuz, yazdığınız şey terbiyesizlik açıkcası...

Son mesaja gelince de her yiğidin yoğurt yeyişi farklıdır kimse kimsenin ticaretine karışamaz. Ben bugün 30-40m yatırıp bir datacenter kursam bende enayi mi olacağım ? Belki bu paranın amortismanı 5 sene olacak ama önemli mi, zincirleme olarak elektrik, su, internet, satış gibi şeylerden vergi ödeyeceğim. Eleman çalıştıracağım, iş gücü üreteceğim.( Benim iş gücümden alınan vergi ile o köy yoluna asfalt yapılacak ve 7.40 ile rahat gidilecek. )

Herşeyi geçtim, ben yatırım yaptıkça talep ettikçe altyapı iyileşmek zorunda kalacak mesela ve dc konusundan Türkiye’nin jeopolitik konumundan dolayı en uygun yerlerden birisi olmasını kimse düşünmüyor mu?

Bu işlerde herşey birbirine bağlıdır. düşünelim ki bugün Türkiye dc cenneti, işte bilmem kaç milyon küsür sunucu potansiyeli var. Bu sunucuların en basit yedek parçasını düşünün ve bu yedek parçaya ihtiyaç olduğunu düşünün, iş böyle olursa Türkiye’de girişimciler bunları üretmek için çaba göstermez mi sizce ?

Almanların bugün sanayi de bu kadar iyi olmalarının nedeni ne mesela ? 1980 yılında CNC kullanıyorlardı daha bilgisayar kavramı yeni yeni iken ve ülkemizde 1950’lerden kalma makine tezgahları var çatır çatır çalışıyor. Bunun tek bir nedeni var Almanlar 2. Savaşı ve önce buna ihtiyaçları vardı ama amborga dönemiydi. Bugün bu adamlar dünya devi sanayide.

Gözünüzü seveyim komisyonculuk yaparak nereye kadar, ben yapmayın demiyorum ama bunu güzel birşeyimiz gibi teşvik etmeyin. Halen teknolojiyi yetişebilme şansımız varken niye bu duraksama, 50-60 bin yatırım yapıp belki sürekli borçlu gezen arkadaşlar belki bugün değil ama yarın bunun meyvesini görecekler. Ticaret sadece alt sat ile yapılmaz, ticaret sadece para kazanmakta değildir. Bugün vizyon sahibi olup Arge yapan, ürün yazılım üreten adam yarının söz sahibidir. Çünkü o adam yaptığı işe değer katıyor.

Bu arada saydığınız yazılımlar belki yabancı menşeili olabilir ama teknoloji ve yazılım sektörü değişiyor, yeni diller ve yazılımlar piyasaya çıkıyor. En geç 10 sene içinde cpanel gibi sistemler piyasadan silinmeye başlayacak. Türkiye’de duyulmayan fakat yurtdışında parmakla gösterilen birçok projemiz mevcut.

Hocam illa birşey yapmak istiyorsanız et ithal edin ama onada ithalat vergisi koyarlar )))

Ve ekstra şöyle birşey belirteyim. Bugün niye biz yerli otomobil üretmeye çalışıyoruz ? Sanki bilmiyorlar mı üreteceğimiz yerli otomobilin şu anda bi BMW Mercedes olamayacağını, gayet biliyorlar ama eğer bugün biz biryerden birşeyelere başlarsak yarın onların seviyesi erişme ihtimalimiz olacak. Dışarı bağımlılığı bugün bi nebze yarınsa belki tamamen kaldıracağız. Bugün alternatif yok diye ovh’a ve diğerlerine bel bağlarsak yarında elimizde birşey olmayacak öbür günde bir sonraki günde. Bugün bi adım atarsak yarın değişen bir teknolojide veya farklı bir şeyde onlar kadar veya onlardan daha iyi olacağız.

Ben demiyorum ki kimse bu firmalardan hizmet almasın, demek istediğim kimse bunlara bel bağlamasın bugün ordan kar etsin ama bir yandan da burda yatırım yapsın yapsın ki bahsettiğim şeylerin olabilme ihtimali olsun. Biz bu ülkede doğduk burada öleceğiz ondan dolayı alternatiflerini oluşturma ihtimalimiz varken neden bel bağlamak ?