Birçok senaryo var. Dün yaşadığım sitenin yöneticisi sordu, bugün cafede otururken arkamda oturan orta yaşlı "zengin olçağzzz" edasıyla telefonundan bitcoin yorumlarını, yazılarını okuyan insanlar gördüm.

Bitcoini olan bitcoini överken olmayan balon patladı yazıyor. Eski maillerime baktığımda 2013 yılında blockchain üyeliği almışım ancak kullanmamışım (ne yazıkki

) Bitcoin alışverişte kullanılacak bir para biriminden ziyade son yapılan manipülasyonlardan sonra yatırım aracı olarak kullanılmaya başlandı. Aslında baktığınızda bitcoin birçok evrim geçirmiştir.
1. Evre : Başlangıçta karşılığında küçük şeyler alabileceğiniz bir araç,
2. Evre : Darkweb de silkroad tarzı sitelerde uyuşturucu temin edebilmek için kullanılan bir araç
3. Evre : Yükselmeye başladığında özellikle yasal online alışveriş bitcoin ödemeleri kabul etmeleri ile paranın yerini almaya kalkmıştır (2. evredeki bitcoinin gerçek paraya çevrilmesi, daha doğrusu kara paranın aklanması gerekiyordu, btc-e yöneticisi kısa bir zaman önce yakalandığını not düşelim)
4. Evre : Son dönemdeki olağanüstü artışlardan sonra yatırım aracı olarak kullanılmaya başlanması.
Hatırlarsanız bitcoini ilk haberlerde duyduğumuz zamanlar 1000 USD civarında olduğu dönemdir. Bu nokta 3. Evrenin başlangıcına denk geliyor. Ancak bir süre sonra (paraların çoğunluğu aklandığında) 300 - 400 USD civarına geriledi. Vatandaşlar bitcoini alışverişlerde kullanamadı, bozdurdukça bozdurdu. Daha sonrasında bir manüpilasyon ile değeri yükseltildi. Varsayımsal söylemler ve yarı doğru haberler ile sağlandı.
Lakin durumun artık kara para aklama olayını aştığını düşünüyorum. Çin ve Rusya'da kurulan bitcoin maden merkezleri bu durumu çok etkiliyor. Bu yüzden 5. bir evrim geçirmesi söz konusu ama bir ihtimal ise 3. ve 4. evrelerin belirli dönemlerde tekrarlanması söz konusu olabilir.
1. Senaryo : Er yada geç hükümetler bitcoini kabul eder, alışveriş aracı olarak kullanılması için önünü açar. Ancak bitcoinin alışveriş yöntemi olarak kullanılmasını engelleyen en büyük etken stabil bir kura sahip olmamasıdır. Bitcoin kuru sabitlenmediği sürece kimse alışveriş yapmak istemeyecektir. Eğer kur bir şekilde sabitlenir ise bu defa kısa vadeli yüksek kazançlar elde edilemeyeceği için cazibesini kaybedecektir. Bitcoin için kumar benzetmesini yapan arkadaşlar kısmen haklıdır. Panik satışları yapmayacağınıza inanıyorsanız ve yatırdığınız miktar değer kaybettiğinde size zarar vermeyecekse girebileceğiniz bir alandır. Ama kredi çekip bitcoine yatırmak büyük kumardır.
2. Senaryo : Bitcoin yasaklanır. Bunu yapmaları hükümetleri zarara uğratır, insanlar şimdilik takip edilebilir şekilde bitcoin alım-satımı yapıyor. Ama yasadışı olduğunda yeraltı piyasasında kullanılır ve takibi inanılmaz zorlaşır. Değerinin yükselip azalmasını tahmin edebilmek mümkün değil. Çünkü yasadışı alanda bitcoinin piyasa arzına fazla gelmesi, az gelmesi bu durumu etkiler. Nakite dönüştürülmesi de ayrı bir zorluk çıkartır.
Saat şuan sabaha doğru 3 olduğu için bütün senaryoları yazamayacağım ancak balondur patlar, düşmez daima çıkar demek için kahin olmak gerekiyor. İşin içindeki büyük oyuncular dahi anlık manipülasyonlarla gelir elde edebiliyor onun dışında yarın ne olacağını bilemeyiz. Haziran ayında bir miktar bana zararı olmayacak kadar yatırım yapmıştım ancak bozdurma taraftarı değilim. İzleyip göreceğiz.
Dipnot: İşinizi gücünüzü aksatmayın, birçok arkadaşın bitcoin piyasasını takip etmekten işlerini askıya aldığını görüyorum zararınızı minimuma indirmek için kendinizi fazla kaptırmayın. Kâra geçirirse ne güzel ama kötüsünüde düşünmek gerek.

Ekleme : Tahminimce en geç salı günü yükselişe geçecektir ancak rekor kıracağını düşünmüyorum.