Mesele finansal piyasalardaki tecrübeniz ya da tecrübesizliğiniz değil, yeni bir teknolojiyi eski argümanlarla değerlendiriyor oluşunuz. Bu durumu yargılamıyorum. Olması gereken bu zaten. İnsan beyni sahip olduğu veriler üzerinden çıkarımlar yapar. Karşılaştığı yeni örüntüleri geçmiş deneyimleriyle eşleştirmeye çalışır. Bu konuda oldukça iyidir. Bulutlardan bile anlam çıkarabiliyoruz çoğu zaman. Yaşadığımız bir olayı gördüğümüz bir rüya ile ilişkilendirip "rüyamda gördüm, gerçekleşti" kanısına varıyoruz. Rüya tabirleri, fallar, astroloji gibi safsatalar da insanın bu yanılgılarının bir ürünü. Örüntü tanıma yeteneğimiz bizi bugünlere getiren, doğada hayatta kalmamızı sağlayan en büyük silahımız. Bize pek çok konuda avantaj sağlayan bu yeteneğimizin yan ürünü de yukarıda bahsettiğim yanılgılarımız. Bundan kaçış yok.
Her insan sizin yaptığınızı yapar. Geçmiş tecrübelerini karşılaştığı yeni durumlarda kullanmaya çalışır. Bazı durumlarda işe yarasa da çoğu zaman bizi yanıltır. Siz klasik finansal enstrümanlar ile kripto piyasasını aynı görüp buradan değerlendirme yapıyorsunuz ve bu yüzden sıfırlanacağını söylüyorsunuz. Şu an piyasada adı bilinen pek çok uzman da aynısını yapıyor. Ya geleni görmüyor ya da görmek istemiyor. Yenilik her dönemde eski düzenin insanları tarafından eleştirilmiş, dışlanmış veya görmezden gelinmiştir. Hatta çoğu zaman yeniliğe savaş açılmıştır. Tıpkı sizin "devletler yasaklayacak" söyleminizdeki gibi. Tarih de bize tüm bu olumsuz tutumların yerle bir olduğunu ve yeniliğin daima galip geldiğini göstermiştir. Özetleyecek olursam; geliyor gelmekte olan.
Bitcoin pek çok insanı zarara uğratabilir, büyük iniş - çıkışlar yaşayabilir hatta bir zaman sonra tahtını kaybedebilir fakat kripto paralar hayatın her anını etkilemeye ve klasik finansal araçların yerine geçmeye devam edecektir. Tıpkı internetin hayatımızın pek çok yönünü değiştirdiği gibi kripto paralar da finans dünyasını değiştirecektir. Bu Bitcoin olmaz Zitcoin olur, o olmaz başkası olur. Blockchain teknolojisini kullanmak zorunda da değil. Alternatif teknolojiler de kullanılabilir. Her ne olursa olsun olması gereken olacaktır.
Bitcoin'in dezavantajları ve zamanla hakimiyetini kaybedeceği konusuna ben de katılıyorum. Şu an çıkış felsefesinden uzaklaşmış durumda. Ne ucuz ve hızlı transfer, ne stabilite, ne anonimlik sağlayabiliyor. Üstelik "merkezsiz" denilen para birimi birkaç büyük madencilik havuzunun elinde oyuncak olmuş durumda. Vaatlerinin pek çoğu havada kalıyor. Eğer gelişime ayak uyduramazsa o da silinip gidecektir fakat bu kısa zamanda olmayacak. Ben Bitcoin'i koçbaşı olarak görüyorum. Kalenin kapısını kırdı ve arkasından gelenlere bir yol açtı. Arkasından gelenler de bu yolda ilerleyecektir.
Not: Şu an bir Bitcoin yatırımım yok. Gerektiğinde girip yeri geldiğinde çıkmayı biliyorum. Portföyüm gelişmelere göre değişiklik gösteriyor ve bu yüzden herhangi bir sıkıntı yaşamadım. Mevcut yatırımcılara, yatırımcı adaylarına ve bu konuya sizin gibi karamsar bakanlara tavsiyem hiçbir finansal enstrümanın fanatiği ya da düşmanı olmayın. Adı üstünde onlar birer enstrüman. Çalmayı ve keyif almayı bilin. Körü körüne savunmayın ya da bilmeden eleştirmeyin. Öğrenin, öğretin, bilinçli pozisyonlar alın.