Bazı şeylerin önünde devletler veya kişisel düşünceler malesef duramıyor. Örneğin elektrikli araba bundan yıllar öncede yapılmıştı ancak yine devletler veya bir kısım kimseler istemedi ve ortadan kaldırıldı ama internetin gücü ile artık kolay kolay bu tarz düşünceleri harcayıp tarihe gömemiyorlar ve doğru olan şey illaki bir şekilde birgün kazanıyor. Kısa vadede Sanal paralara tabiki devletler karşı çıkacak sonuçta istemedikleri ve onları yoracak bir süreç var ortada başlamadan bitirelim diye bir düşünceye illaki girecekler. Ama onlarda bunun farkında bir gün para sisteminin dünyada tekrar evrim geçireceğini biliyorlar. Sonuç olarak sanal paralara karşı duramayan devletler zamanı gelince onlarla yaşamayı öğrenmek zorunda kalacaktır. Ama bu sanal para bitcoin olur mu derseniz ben öyle düşünmüyorum. Bu akımı başlatmış olabilir şuanki en değerli sanal para birimi olabilir ama kontrolsüz bir yapı olduğu için daha kontrol edilebilir bir sanal para ortaya atılabilir diye düşünüyorum yıllar sonra. Bitcoinmiş litecoinmiş bunlar şuan için yatırım düşüncesi olan ve alsat yapanları zengin eden sanal para birimleri ama bana göre bu böyle kalacaktır dahada ileri gitmez.
Sanal para uğruna devletler hiçe sayılamaz, devletlerde sanal paraları görmezden gelemez bu yüzden ilerleyen zamanda orta yol bulunacaktır. Ancak bitcoin mimarisi gereği orta yolu bulduran para olmayacak. Varlığını illaki sürdürecektir belki yine değerli olacaktır ama heryerde geçen çok daha bilindik yaşlıların bile kullanabildiği sanal para birimi bu olmayacaktır diye düşünüyorum.
Aslına bakarsanız para nedir diye sorup paranın amacını ve insan-para ilişkisini düşünmek gerekiyor biraz.
Değerlenir değerlenmez diye yorum yapmıyorum hiç bir para birimi için zaten böyle bir tecrübem olduğunuda düşünmüyorum. Ama işin mantığına bakarsak sanal paralar 21. yüzyılın en önemli atılımlarından birisi olabilir. Bu kadar hor görmeniz biraz mantıksız olmuş.