A dan Z ye tüm işlerini kendinizin yapması demek full-stack dediğimiz yazılım geliştirici tipine yönelmeniz demektir. Bana sorarsanız ben hem frontend'i hem backend'i yapan kişi çok verimli olamaz. Ha bilebilirsiniz tabii ki, hem html, css, js öğrenirsiniz, hem php, oop, framework öğrenirsiniz. Ama teknolojinin gelişme hızına yetişemezsiniz. Bu da tek bir alanda çok iyi olabilecekken birçok alanı öğrenmeye çalışırken hiçbirini tam öğrenememenize sebep olur.

Front-end teknolojileri de gün geçtikçe değişiyor, html, css ve js bilmekle iş bitmiyor, müşteriler daha güncel işler istiyor, vue.js kullanılsın diyor, angular kullanılsın, react kullanılsın diyor. Siz bunları öğrenirken diğer tarafta yeni yeni frameworkler çıkıyor, php öğreniyorsunuz node.js, pyton geliyor, laravel öğreniyorsunuz adam express istiyor django istiyor. Bunların hepsini aynı zamanda iyi öğrenmek için gecenizi gündüzünüze katmanızla bile başarılmıyor. Dolayısıyla yaptığınız iş eski kalabiliyor herşeyi bilemeyeceğiniz için.

Büyük düşünürseniz bir alanda yoğunlaşın, backend yada frontend olsun. Daha sonra onu da özelleştirin, ben php de çok iyi olacağım ve mesela Symfony frameworkü ile çok başarılı olacağım diye hedef koyun.

Bir firma full-stack eleman arıyorsa bütün işleri yıkacağı eleman arıyor demektir. Profesyonel firmalar eleman ararken doğrudan istediği hizmeti yazarlar mesela Node.js developer, Laravel Developer, Vue.js developer gibi.

Kendi işinizi yapacak olsanız bile çok fazla dallanmadan bir alana yönelmeye çalışın. O alanda en iyisi olmaya çalışın. Bol şans.