Merhaba arkdaşlar, bugün ilginç bir durum yaşadım.
Geçici olarak Konya'nın br ilçesinde yaşıyorum. Bugün bana ait olmayan ancak çıkarma işini üstlendiğim bir adet fotoğraf için fotoğrafçıya girdim. Normalde pazar günü hepsi açık olmaz açık bulduğum ilkine girdim bende. O sırada telefon ile konuşuyordum, flash belleğimi verdim, masada duran kağıtardan bir boyut gösterdim (10x15 ebatında) ve normal fotoğraf boyutunda , bunun gibi çıkarılacak dedim. Telefon ile görüştüğüm için dükkandan çık girler yaptım. Bir ara hangi klasörde olduğunu sordu, Çıktı al klasöründe dedim. Bulduk falan işte neyse 2 adet mi diye sordu, hayır 1 adet diye düzelttim. Uğraşı saatinde kurumda çerçeve yapılacaklarmış zaten bir adet yeterli oluyor dedim. Telefon ile görüşmeye devam ettim. Telefonu kapadıktan sonra içeri girdim bana bir şeyler gösterdi bilgisayardan rengini falan açmış resmin photoshopda tamam dedim uygun. Sonra yine telefonum çaldı fotoğrafın sahibi aradı,görüşmek için yine dışarıya çıktım. O arada resmi çıkarmış ve çerçeveye koyduğunu gördüm. İçeriye girip müdahele ettim , abi çerçeve almayacağım sadece resim dedim. Çerçeve 15 lira, 10 liraya yaparım diyor, arkasında duvara asmaya apartı da var falan diyor, abicim çerçeve ihtiacım yok dedim, bir de boyutu büyük olmuş sanki dedim. Küçük çılartırsak resim küçülürmüş bişey olurmuş kendi meslek dilinde açıklıyor. Ne kadar dedim 20 TL dedi. Bende haklı olarak itiraz ettim. Kafanıza göre büyük resim çıkarmışsınız, her yerde telefondna flaştan resim çıkarmak 1 lira 3 lira arası burada da 3 lira yazıyor ne 20 lirası dedim. Yine kendi dilinde açıklıyor renk açtım, dijital basım bu vs. Sahibine sorayım dedim telefon ettim o da kesinlikle istemdediğini her yerde 1 lira olan fotoğrafa 20 lira veremeyeceğini söyledi, fotoğrafçıya bunu aktardığımda öyle bir dünya yok, artık çıkardım demeye başladı. Telefonu fotoğrafçıya verdim onunla da saygısızca konuştu. Neyse dedim ben flaş belleğimi alabilir miyim almayacağım fotoğrafı. Yine öyle bir dünya yok diye lafa başladı. Memnun kalmadım ne konuşmanızdan ne işinizden bu resim benim işime yaramaz oldukça büyük dedim. Yine flah belleğimi alabilir miyim diye ikaz ettim. Vermemekte diretti ve '' kaldırma beni oraya'' gibisindne bir cümle kurdu tam hatırlamıyorum cümleyi. İyi dedim ben polise şikayetii yapacağım polis ile gelip almasını bilirim dedim çıktım dükknından yürüdüm.

Polise şikayetçi olmaya gitiiğimde , biz alacak verecek işlerine bakmıyoruz, kaymakamlıkta bir birim var uzlaşmacı olarak onlar yardımcı olurlar , deyip şikayeti işleme almadılar. Bu fotoğrafçı hakkında haftada en az bu şekilde 3 şikayet olduğunu , benim tekrar gitmemem gerektiğini varsa bir aracı göndermemem ve arayı bulmasını söylediler. Ek olarak, tehtid, hakaret vs varsa bu şekilde işlem yapabiliriz dediler. Bende zaten bir kavga durumu olmasın diye dükkandan çıkıp şikayetçi olmaya geldiğimi aktardım. Sonuç olarak işlem yapılmadı.
Savcılığa gittim nöbetçi savcı yok yarın sabah gelecek denildi.
Yaşadığım yerde bir büyüğümü arayıp durumu anlattım, yarın alırım ben gidip dedi ve ben de kendisini defalarca telefonda ikaz ettim,parasında değilim, sadece hakkımı arıyorum,haklıyken haksız duruma düşmeyelim şeklinde ikazlarda bulundum.

Şimdi benim flaşımın içerinde internet işlerim,banka bilgilerim,bazı müşterilerime ait bilgiler, henüz teslim etmediğim işlerim projeleri gibi bilgiler var. bu fotoğrafçı herhangi bir şekilde bunları kopyalar veya yok edebilir. Belleğim orada kaldığı sürece işlerim aksıyor. Bu durumda ne gibi adımlar atmam gerekiyor.

Yarın flaş belleğimi sözünü ettiğim büyüğüm alırsa yine de savcılığa şikayetçi olmalı mıyım?
Belleği alamazsa ne gibi bir şikayette bulunmalıyım?
Bu konudaki görüşleriniz neler?

EKLEME

Saat 8 gibi 155 ihbar hattından ulaştım yeniden olan biteni anlattım, dükkan o saatlerde açık olmadığı için ekip göndermediler flash belleğin içindeki dosyaların kaydını almak için emniyete davet ettiler. Yeniden gittim bu sefer daha detaylı görüştük. Durumu gasp olarak değil de, emniyeti suistimal suçu olarak değerlendirdiler. Bu fotoğrafçılık(adam) adına açılan 18 ayrı şikayet dosyası olduğu söylendi. Cep telefonunu arayıp görüştüler. Adam , arkadaş kendi bırakıp gitti, ben gösterdim bu boyutta olacak , anlaştık biz , burada polislik bir şey yok gibisinden şeyler söylemiş. Arayan polis memuru, ben seni tanıyorum, gaspın suçunu bilirsin gibi şeyler söyledi, kısaca kimseyi uğraştırma anlaşın gibi bir duruma getirdi olayı ve yarın gelecek flaşını alacak deyip kapadı telefonu. Ben kesinlikle kabul etmediğimi belirttim. Benim gösterdiğim 10*15 boyutundaki fotoğrafı çıkarmayıp kendi kafasına göre iş yapıp üzerine yalan söyleyen biriyle anlaşmam ben dedim. Adama 3 kere flaşımı alabilir miyim diyorum adam bana yok öyle bir dünya diyor. Gidip bir de anlaşayım istiyorlar. Burası küçük yer, bu tarz bir olay ile karşılaştıklarını sanmıyorum. Herkes birbirini arayıp bu olayı nasıl değerlendirelim diye soruyor. En son yine tüketici hakem heyetine yönlendirdiler, en kötü ihtimal yarın gidip fotoğraf parasını verir belleği alırsın, içini kontrol edersin bir durum varsa veya yine şikayet etmek istiyorsan edersin dediler. Ne yapacağım konusunda kararsızım.

EKLEME

Savcılığa verilmek üzere bir dilekçe hazırladım, akşam vakti yeniden dükkanına gittim. Flaşımı vermesini talep ettim vermemekte ısrarcıysanız hakkımı savcılıkta aramak istiyorum dedim. 20 TL ücreti verirsen veririm dedi. Çıkacakken telefonum çaldı teşkilattan bir büyüğüm aradı ve 20 lira ver flaşı al gel bakalım dedi. Şaşırdım ama ısrarcı olunca verdim 20 lirayı aldım flaşı ve resmi. Fişini de aldım ki tüketici hakem heyeti fiş veya fatura olmadan işlem yapmıyormuş.
Yanına gittim, kendi bilgisayarım da yanımdaydı. Taktık baktık, Çıktı Al klasöründeki resim silinmiş görünüyor. Büyük ihtimalle çıkarmak için dikkandaki bilgisayara aldı ve o esnada silindi. Resim devletn koruma altına aldığı hastalardan birine ait. Dağıtılması, kötüye kullanılması halinde olaylar çok fazla büyür. Sözünü dinlediğim büyüğüm bunu ön görmüş olacak ki buradan yola çıkarak ifade vermem gerektiğini söylüyor.
Normalde fotoğrafçılar çektikleri fotoğrafları bilgisayarlarında saklarlar bununla ilgili bir yaptırım varmı bilmiyorum ancak bu resim ben verirken flaş belleğimin içindeydi geri alırken yok olmuştu. Yarın sabah savcılık dilekçe ve ifademe bu olayı da ekleyip şikayette bulunacağım. İşlem yapılan dükkanın bilgisayarlarının ve benim flaş belleğimin incelenmesini talep edeceğim. İşin emniyet kısmına gelecek olursak, bir çok şikayet var ancakoraya giden şikayetçiye işlemler anlatılıyor, savcılığa gidilecek vs. Şikayetçi Allahından bulsun deyip işin üzerine düşmeyince dosyalar havada kalıyormuş. Bu olayın cezasının büyük olduğu ve üzerine gitmem gerektiği söylendi. Bende zaten bunu yapacağım.

EKLEME
Savcılığa dilekçe ve ifademi verdim. Tanıdığım bir kaç avukat arkadaşım ile fikir alışverişinde bulundum. Şahit olmadığı için takipsizlik çıkması hayli yüksek ihtimal. Ama hiç değlse savcılık kararı ile bir ifadesi alınacak bilgisayarında bulundurduğu fotoğrafı kötü niyet ile kullanma amacı varsa dah ortadan kalkacak. Diğer bilgiler zaten şifreli bilgiler onlarda kopya ve silme işlemi gerçekleşmedi. Eş zamanlı tüketici hakem heyeti ile de usülsüz satıştan dolayı işlem başlattım.Benim istediğim fotoğrafı değil de kendi kafasına göre fotoğraf çıkartıp, bu fotoğrafı bana flaş belleği rehin tutarak zorla sattığına dair beyanda bulundum. İspat için ise emniyet şikayet kaydımı sundum. Bakalım sonuç ne gösterecek.
Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim.