Merhaba,
Çalıştığım firmada İK ve İdari işler Departmanında çalıştığım için personellere gelen maaş hacizleri vb. şeylerle bizzat ben ilgileniyorum.
Öncelikle şunu belirtmeliyim ki sizi arayan hukuk bürosunun çalışanlarının aylık bir tahsilat taahüdü bulunmakta ve tahsil ettikleri borç tutarlarına göre kazanç elde etmekteler. Bu nedenle sizden para alabilmek için ellerinden gelen herşeyi yapacaklardır. .
Ancak evinize haciz yollarız, işte yarın memurlarımız geliyor, vs. vs bir çok yalan söylerler inanmayın.
İlk olarak ödeyecek gücünüz yok ise ve sigortalı bir işte çalışıyorsanız yapabilecekleri en fazla şey çalıştığınız kuruma maaş haczi gönderip, aldığınız maaşın 4/1 oranında kesinti yapılarak borcunuza ödettirebilirler. Eğer ödemek istiyorsanız siz de bunu teklif edebilirsiniz.
Ya da taksitler halinde ödemek istiyorsanız "Faizlerden feragat etmek şartıyla" ana paranızın taksite bağlanmasını ancak o şekilde ödeme yapabileceğinizi dile getirin. Hatta sigortalı bir yerde çalışmıyorsanız, bunuda dile getirin, işsizim vs. diye mutlaka taksitlendirme yapacaklardır.
Özellikle tek seferde ödeyebilecekseniz mutlaka faizlerden feragat etmelerini isteyin, yoksa ödemem diyin ve ana paranızı ödemek için bastırın.
Çok açık şekilde söylüyorum; Korkmayın. Size hiç bir şey yapamazlar. Şöyle özetliyim, işinin ehli ve yaptığı iş olarak emsali bulunmayan bir çalışanımız var. Zamanında bir çok kuruma borçlanmış ve dosyasında şuan tam 29 Adet maaş haczi sıra bekliyor. Bunun maddi karşılığı ortalama 200.000 TL civarında. Tüm alacaklılar maaş haczinde sıralandırdık . ustanın aldığı maaşın 4/1 i kesilip, her ay sıradaki dosyaya yatıyor. Ortalama 500 TL kesinti yapıyoruz. ne zaman biter siz düşünün
Evinize hacze gelseler dahi, evinizden temel yaşam malzemelerinden 2şer adet olması lazım. 2 Adet dolap, 2 adet fırın vb. ancak o zaman 1 adetini haczedebilirler ki sizin borcunuz için inanın bununla uğraşmazlar. Çünkü bunun için icra dairesinden randevu talep edip, bir personellerini bu iş için görevlendirmeleri gerekiyor. O kadar para için hacizle uğraşmazlar, ancak sizi korkutmaya çalışırlar.
Ayrıca taahüdü ihlal yani söz verdiğiniz borcu ödememe yapmanız için bu sözü icra dairesinde vermeniz gerekiyor. Tabi öncelik olarak size bir icra takibi açmaları gerekiyor. Size bir örnek 7 ödeme emri gönderilir icra dairesi tarafından, 7 günlük süreçte ya ödemenizi ya da borca itiraz etmenizi isterler. Eğer herhangi bir işlem yapmaz iseniz takibiniz kesinleşir. Ve banka hesap numaralarınıza, aracınıza haciz konabilir. Ardından bir taahüd verirseniz şu tarihte ödeyeceğim diye ve o tarihte ödemez iseniz İcra ceza mahkemesinde Taahüdü İhlal davası açarlar ve bunun sonunda hapis istemi bulunur.

Tabi ben size süreci anlattım, bilgilenin ki sizi arayıp para koparmak için küstahlık yapanlara gerekli cevabı verin ve bilgilenin diye.

ÖZET : Korkmayın, taksitlendirme talep edin, taksit taksit ödeyin ve borcunuzu kapatıp, borcu yoktur kağıdı isteyin.