Dinde zorlama yoktur ayetinin anlamını çoğu kişi yanlış biliyor. Bu hüküm "gayrimüslüm bir kişi zorla müslüman olmaya zorlanamaz" demektir. İsteyen tefsirlere müracaat edebilir. Hz. Ebubekir (ra) zekat vermeyen kabilelere savaş açmıştır. Demek ki müslümanım diyen birine müslümanlığın gereklerini yapmaya zorlamak dine aykırı değil. Ama bu şeriat devletinde, devlet eliyle uygulanır. Şeriat devletinde dahi kişiler kendilerini yargıç pozisyonuna sokamazlar.
Yani şimdi MTV ödemeye, askerlik yapmaya ve imar kanununa uymaya mecbur olduğumuz gibi şeriatla yönetilen bir yerde yaşasaydık, ayrıca içki içmemeye, şans oyunları oynamamaya, zekat vermeye de mecbur olacaktık. Bununla birlikte dini kurallara göre yönetilen bir devlette yaşamıyoruz ve şans oyunları bizzat devlet tarafından teşvik ediliyor.
Böyle bir durumda günah bir davranışı gören müslüman ne yapmalı ? (Bana göre yani. Yoksa müftü değilim, hoca değilim, yanlış biliyor ve düşünüyor da olabilirim.)
Kötülüğü men etme, iyiliği emretme görevi her müslümanın görevidir. Eğer engel olma durumun var ise engel olursun. Devlet piyango düzenliyorsa, vatandaş gidip birbirine engel olamaz, başkasının piyango biletini almasına engel olamaz, aldığını yırtamaz, yırtarsa parasını ödemelidir.
Gelelim ikinci şıkka, yani söz ile kötülüğe engel olmaya. Nazın geçiyorsa, sözün dinleniyorsa bu uygulanmalıdır. Tanımadığın bir kişiye, dikte eder tarzda olmaz.
Diyelim ki sözle engel olamıyorsun, tam tersine provakosyon riski var o zaman kalpten buğzetmek gerekir.
Videoyu izledim. Yırttığı biletin parasını verse idi iyi olacaktı. Şimdi kul hakkına girmiş oldu. Videoyu kim çekti bilmiyorum, kendince bir şeyler yapmaya çalışmış, bu çabasını destekliyorum. Sinir olacak bir şey değil arkadaşlar, ben TV de istemediğim bir manzaraya denk geldiğimde kanal değiştiriyorum, siz de öyle yapın.