Merhabalar arkadaşlar, uzun yıllardır bir hayalim var. Bir edebiyat, kültür, sanat dergisi çıkarmayı planlıyorum. Belirli bir hedef kitlem var ilk amacım onlara güzel bir içerik sunabilmek, ismimizi büyütebilmek. Kâr amacı pek gütmüyorum çünkü kazançlı bir iş değil. Başlangıç için bir matbaa ile anlaşıp 1.000 adet bastırıp instagram üzerinden satmayı planlıyorum. Tutacağına çok eminim, ileride tüm türkiyeye yayılmasını planlıyorum. Sorum şöyle bunlar için gerekli prosedür var mıdır? Bu işlerle uğraşan birileri varsa aramızda pek çok sorum olacak

Edit
Şurada resmi işlemler adı altında yapılması gerekenleri okudum. Hiçbir resmi işlem yapmadan, matbaadan dergiyi alıp satmaya kalksam ne olur ?
Dergi için sadece bandrol alman yeterli oluyor. Başka hiç bir belge veya resmi bir şeye ihtiyaç yok. Bandrol ücreti 1k dergi için ortalama 3040 tl tutuyor. Bandrolü YAYFED den alıyosun.
https://www.yayfed.org/website/content/89 buradan bakabilirsin. Sonra bandrol çıkınca matbaya veriyosun onları bastıktan sonra üzerine yapıştırıyor bandrolleri.
BİZDE DENEDİK 250k kitlemiz vardı. 10 tane satamadık. 65k kitle ile 1k dergi satmak neredeyse imkansız. Özellikle de kapıda ödeme sistemi yapamyacaksan kimse güvenip havale eft ile ücret yatırıp dergi almıyor malesef. 10tl lik ürün için de kapıda ödeme çok zor. ÇOK ÇOK FAZLA UMUTLANMA deneyip başarıısız olmuş biri olarak söylüyorum
Dergi için sadece bandrol alman yeterli oluyor. Başka hiç bir belge veya resmi bir şeye ihtiyaç yok. Bandrol ücreti 1k dergi için ortalama 3040 tl tutuyor. Bandrolü YAYFED den alıyosun.
https://www.yayfed.org/website/content/89 buradan bakabilirsin. Sonra bandrol çıkınca matbaya veriyosun onları bastıktan sonra üzerine yapıştırıyor bandrolleri.
BİZDE DENEDİK 250k kitlemiz vardı. 10 tane satamadık. 65k kitle ile 1k dergi satmak neredeyse imkansız. Özellikle de kapıda ödeme sistemi yapamyacaksan kimse güvenip havale eft ile ücret yatırıp dergi almıyor malesef. 10tl lik ürün için de kapıda ödeme çok zor. ÇOK ÇOK FAZLA UMUTLANMA deneyip başarıısız olmuş biri olarak söylüyorum
Bu arada bilip bilmeden bazı arkadaşlar yorum yapmış, yok karakola gidecek yok savcılıktan izin alacaksın. HİÇBİRİNE KESİNLİKLE GEREK YOK. Sen KİŞİSEL OLARAK BİR DERGİ ÇIKARIYORUM KAZANÇ AMACI GÜTMEDEN, KENDİM YAZAR OLDUĞUM DERGİYİ ÇIKARIYORUM diye alacaksın bandrolü. Kitap çıkarmıyorsun DERGİ çıkarıyorsun. ISBN numarası almana gerek oolmuyor. Bizzat kendim tüm yerler ile konusup b bilgiyi edinip dergi çıkardım. Yok sacılıkmış yok karakolmuş bunlar tamamen hikaye. Sadece dergi çıkınca bi kopyasını yayfe de götürüyosun. Sana bandrolü 10 dakika içinde veriyolar. https://www.yayfed.org/website/content/93 Burda tüm dilekçe örnekleri mevcut. GEREKLİ BELGELER : GERÇEK KİŞİLER
1. Banka dekontu (2 Adet)
2. Başvuru Dilekçesi - Ek-1: Form-1 (Bandrollerin kargo ile gönderilmesi için Ek-2: Form-2)
3. Matbaa veya dolum tesisi yazısı
4. Bandrolü vekil alacak ise vekaletname
5. Çoğaltma hakkına sahip olup yurtdışında çoğaltılan nüshalar için "Gümrük Giriş Belgeleri"
***Evrakların yukarıda belirtilen sırada plastik telli dosyaya takılarak getirilmesi gerekmektedir.
Bu belgeler ile YAYFED'e gidiyosun. Ama öncesinde bir MATBAA ile anlaşıp MATBAA'DAN yazı almalısın. Dilekçelerin tüm örnekleri attığım linkte mevcut. Başvuru dilekçesi, matbaa yazısı, banka dekontu yeterli oluyor. Yayfed Ankara'da il dışındaysan nasıl gönderiyosun tam bilmiyorum ben bizzar gittim verdim evrakları, 15dk içinde bandrolüm çıktı. BANDROLDEN SONRA HİÇBİR YASAL İZİNE GEREK KALMIYOR. ha dergi de başka yazarlar varsa onlardan da telif hakkı için yazı istiyolar işte yazımın xx dergisinde yayınlanmasına izin veriyorum diye bunu da unutma o dilekçe örneği de attığım linkte mevcut.
Dergi çıkarmak için yasal prosedür bu kadar sadece. İşin mali ve maliye kısmına gelirsek, Sattığın her dergiden fatura kesmek zorundasın ama tabi yakalanmam veya birisi şikayet etmez diyosan sıkıntı yok. Ancak Kapıda ödeme gönderebilmen için bir şirketin olması gerekiyor ya da şirketi olan bir kurumla anlaşmalısın şahıslar kapıda ödeme gönderemiyor. Kapıda ödeme olmazsa kesinlikle satamazsın. Bunun dışında 10TL lik dergide kapıda ödeme ile gönderirsen 7 8TL kargo masrafın çıkar. Toplamda 1k dergide maliyet dergi başına 2 3TL oluyor. 8 DE kargo ya gidiyor yani sana kalan 0TL. Tabi bunu 10TL'den satarsan. 20TL den satıyım dersen 10TL kalır sana tabi 20TL'den kimse dergi almaz. Para kazanmak istiyosan kesinlikle girme bu işe hobiyse de okadar ugraştıgın ettiğin bedavaya gelecek yine de sen bilirsin tabi. 1K dergi için Matbaalar sana en az 2K fiyat verecek tabi sayfası sayısı kağıt kalınlığı vs de önemli ortalama bi fiyat söyledim ben. Kolay gelsin