Eskiden insanlar işi kurup KOSGEB'e gidiyordu KOSGEB reddettiğinde kapatmak zorunda olanlar oluyordu yeni yıldan sonra önce KOSGEB'e gideceksiniz onaylarsa 90 gün içerisinde işi kuracaksınız vay efendim size güvendim destek gelmedi kapatıyorum olmasın diye bu. Sadece işletme kuruluş gider desteği sağlanır 2000 TL olarak geri kalan 48000 TL fatura karşılığında alırsınız 5000 TL dilimler halinde. Mesela kira için %40 destek veriyor KOSGEB 1000 TL ödüyorsun dekontu veriyorsun 400 TL haketmiş oluyorsun bu 400 TL'ler toplanıp 5000 TL'ye ulaşınca sana para geliyor (13 ay ediyor). Öte yandan makine teçhizat aldın dedin ki ben bunu kullanacağım fatura 5900 TL KOSGEB sana diyor ki yavrum evladım bu 900 TL KDV beni bağlamaz sen 5000 TL ödemişsin 5000x0,6=3000 TL eder bu makineyi biz bir sorduralım diyor daha ucuzu var mıydı, senin bize verdiğin iş projesiyle alakalı bir makine mi değil mi bakıyor ona göre sana bu 3000 TL dönüyor. Atıyorum reklam ajansı açtın tost makinesi almana KOSGEB banane diyor ve ödemiyor. Daha dikkatli incele derim devlet sivil vatandaş gibi değil 50000 TL hibe vereyim e ya iş yapmazsa alır parayı yerse sokak sokak adam mı arayacaklar