Beni az çok tanırsınız. Elimden geldiği kadar imla kurallarına dikkat etmeye çalışırım. Hatasız mıyım? Elbette hayır. Ama en azından hatasız yazmaya çalışıyorum. Gerek sosyal medyada, gerekse forumlarda gittikçe bozulan bir Türkçe mevcut. En azından bu yazıyı okuyan arkadaşlar imla kurallarına dikkat ederek yazarsa, kendi adıma çok mutlu olurum.

Cümlenin sonuna nokta, arasına virgül koymak, nokta ve virgülden sonra bir karakter boşluk bırakmak, noktadan sonraki kelimenin ilk harfini büyük yazmak, en önemli ve yapması en kolay imla kurallarıdır.
Ayrıca meşhur de-da mevzusu var Dahi anlamındaki -de ayrı yazılmalıdır. Eğer -de-da ekini cümleden çıkarınca anlamı bozuluyorsa, oradaki -de bitişik yazılmalıdır. Ama anlam bozulmuyorsa, oradaki de-da ayrı yazılmalıdır.

Örnek: Bu patlayan havai fişekler, sevenlerin mutluluğuna şahitlik ediyor. Dilerim bir gün senin içinde patlar ( Burada mesela de ekini çıkarınca anlam bozulmuyor. Hatta birleşik yazınca, küfür etmiş gibi oluyor Dolayısıyla ayrı yazılmalıdır.

En fazla yanlış yazılan kelimeler:

• Madur değil mağdur
  • Herkez değil herkes
  • Kaydeye almamak değil kale almamak
  • Yanlız değil Yalnız
  • Yalnış değil Yanlış
  • Hakkaten değil Hakikaten
  • Teşekürler değil Teşekkürler
  • Döküman değil Doküman
  • Deyil değil Değil
  • Hayla değil hâlâ
  • Traş değil tıraş
  • Orjinal değil Orijinal
  • Hemşeri değil hemşehri
  • Şuan değil şu an
  • Buda değil bu da
  • Burda değil burada
  • Bir Çok değil Birçok
  • Bir kaç değil Birkaç
  • Hiç bir değil Hiçbir
  • Teskere değil tezkere
  • Saol değil sağ ol
  • Eylence değil eğlence
  • Eşortman değil eşofman
  • Gurup değil grup
  • İddaa değil iddia
  • Orjinal değil orijinal
  • Tabi değil tabii
  • Yayınlamak değil yayımlamak

Bunun yanında, Türkçesi varken, İngilizcesini kullandığımız kelimeler var. Örnek;
  • PM ( Private message ) - Bunun yerine Öm ( Özel mesaj ) kısaltmasını kullanabiliriz.
  • Akbank to Ziraat: Bu nedir yahu Akbank hesabından Ziraat hesabına ya da Akbank'tan Ziraat Bankasına demek zor olmamalı.

Bana kızmayın. Gerçekten bozulan bir Türkçemiz var ve üzülüyorum. Hele afsdasdrqws, GeceLeRiN YarqıCı Sewdi gibi yazanlar var ya, sanki klavyenin üstüne oturmuş gibi, onlara ayrı bir ayar oluyorum da neyse. Sizlerin de katılımını bekliyorum. Hayırlı akşamlar.