Okullar dört dörtlük değil. Devlet okulun "her şeyini" karşılamaz. Görmüyor musunuz okullarını boyuyan öğretmenler var, okullarını yıkayan temizleyen öğretmenler var. İmkan olsa yaparlar mı? Devletten talep edersin bekle ki ödenek ne zaman gelecek. Özel okullara giden çocuklara devlet teşvik ücreti verir ancak kendi okuluna yeterli ödenek sağlamaz. İlkokul ve normal ortaokullarda ödenek üst birim yani ilçe/il milli eğitim müdürlüğü aracılığı ile istenir ve zamanında gelmez, hatta hiç gelmez. Ancak imam hatip ortaokulları ile liselerde okullar ödeneklerini direkt bakanlıktan isterler. Bunlara ödenek uzun sürede gelir.
Ben biliyorum öğretmen arkadaşların okullarda neler yaşadığını. Öğretmen çok mu seviyor velilerden para toplamayı, velilerden para konusunda laf işitmeyi. Siz burada yazıyorsunuz başkası açıp öğretmene sövüyor. Öğretmenin derdi ne? Eğitim. Yok o parası yok bu parası diye ıvır zıvır gibi gösterilen şeyler eğitimin parçasıdır. Kırtasiyeci arkadaşı da anlayamadım açıkçası, direkt öğretmenleri hedef almış. Eğer bir öğretmen öğrenciyi ticari olarak görüyorsa bunun ortağı da kırtasiyecilerdir, kusura bakmayın. O öğretmene de kırtasiyeciye de gereken ceza kesilmelidir. Bir sınıfta 20 öğrencin olsa 10 liralık bir şey aldırsan bundan ne ticareti yapacaksın ki?
Ayrıca artık herkes neyin ne kadar fiyatı olduğunu biliyor. Bir öğretmen 10 liralık maskeyi 15 liraya aldıramaz, kimse almaz. Her şey ulu orta internette var. İşte sistem öğretmenleri öyle bir noktaya getirdi ki istenen de zaten buydu.
Neyse soruyu soran arkadaşın konusuna gelirsem; gidin önce öğretmeni ile görüşün. Maddi durumunuzu anlatın, çocukların durumundan bahsedin. Muhakkak bir yol bulunur, eğer bende çevremdeki öğretmenleri anladığımdan eminsem o öğretmen sizin yeğenlerin parasını kendi cebinden verecektir.
Bu sene haftalarca okullara kitaplar gelmemiş, hala eksik kitabı olan sınıflardan bahsediliyor. Mecburen ek kaynak alımına gidiliyordur. Kaba bir tabir olacak da; "Manyak mı bu öğretmen velilerin ağız kokusunu çekmeyi göze alacam diye milletten para dilensin!"