Genel olarak okumuş bir ailedenim. Ailede az okuyan olarak bir yüksek lisansım var.
Bizim zamanımızda ilkokul ayrı ortaokul ayrıydı.
- O zamanlar ilk defa ortaokulda okulu bıraktım.
- 5 sene sonra pişman olup tekrar başladım, ortaokulu dışarıdan tamamlayıp liseye başladım. 1,5 sene sonra başladığıma pişman olup yeniden bıraktım.
- 5-6 sene sonra yeniden pişman oldum, yeniden başlayıp liseyi dışarıdan bitirdim.
- Aradan geçen seneleri es geçiyorum...
- Askerde tezkereden evvel yüksek lisans tezi verdim Sosyal Pazarlama konusunda; o zaman 18 ay askerlik...
- Sonra ona da pişman oldum. Birkaç sene sonra yeniden okuyayım dedim, AÖ uluslararası ilişkiler aldım,
- 1 dönem sonra yine pişman oldum...
Pişmanlıkları topladım, içinden neler neler çıktı:
20 seneye yakın tahsil hayatım oldu, temel matematik dışında hayatımda bana hiç faydası olmadı. Fizik bilip meselelere biraz üstten bakmak, felsefe bilip filizofi pozları kesmek dışında tabii. Ama bu arada daha ilkokul yazında öğrendiğim Kur'ân'ı unutalı senleer olmuştu. Allâh'ın bir kelamını doğru düzgün telaffuz edemiyordum. Acaba hangisi daha kıymetliydi, hangisi bana dünyada bitip kalmayacak bir servet getirebilirdi? İstikbal diye diye harcanan yıllar, o istikbalden ne kadarını götürmüş ve hesap etmediğim asıl istikbal olan ahirete ne biriktirmişti? Bugün yaşım 43, geçmişe dönüp baktığımda, heba ettiğim senelere gerçekten üzülüyorum. Okul bir kültür vermiyor. Nihai hedef sadece bir meslek edinmek, o meslekte uzmanlık tahsil etmek olabilir. Yüksek tahsilin amacı bu değil mi? 20 seneye yakın okuduklarımdan para kazanmadım. O işlerle tamamen alakasız bir esnaflık yaparken iflas etmem üzerine elimde bir şey kalmayınca 13 senedir hobimden para kazanıyorum, evimi geçindiriyorum. Rızık Allâh'ın elinde, boluk genişlik içinde anahtarı bize veriyor. Ne okumuş cahiller, ne diplomalı serseriler, ne akademik dinozorlar var meşhur.
Yukarıda ilk yorum yazanlardan bir öğretmen kardeşimiz ne güzel yazmış; okulun bir araç olduğunu unutuyoruz. Amaç okumak, diplomaya ulaşmak olmuş. Bunun için ne diploması olduğunu önemsemeden okuyanları da gördük, popüler bir lisans diye gecesini gündüzüne katanları da.
Konuyu açan arkadaşa tavsiye ediyorum; okulu bıraksan da okumaktan vazgeçme. Bu dünyada işin bitip diğer tarafa giderken sana neyin faydası olacaksa, kefenin cebinde sana faydalı ne götürebileceksen o yönde oku. Okumak anlayışı genişletir, iletişim kabiliyetini arttırır ve sosyal alanda daha etkili, daha sorunsuz bir kimse olursun. İşine önem ver, işine değer ver, o zaman işini seversin ve işinde başarılı olursun (Başarıyı Miami'de tatil yapabilmek olarak yorumlarsan iş değişir tabii) . Allâh, kişinin işini önemsemesini, işine özenmesini, işini iyi yapmasını sever; o iş en basit iş olsa bile.