merhaba arkadaşlar
adını ilkkez duyup sormuyorum bu soruyu, inanın pek çok makale okudum. ancak hala aklıma oturmayan bazı şeyler var. sebebi de, pek çok arkadaşın olayın teknik boyutuna çok hakim olması ve de gerçekten 0 dan öğrenmek isteyen arkadaşların seviyesine inemeden fazla teorik veya teknik anlatması. Ya dasıfr makale kasacagım diye olayı anlamadan rewrite ile yazması
bitcoinin ne oldugunu teorik olarak açıklamış pek çok makale. şunu bir arkadaş salağa anlatır gibi anlatabilir mi lütfen. şu kdr ekran kartı böyle işlemci lazım falan filan. evet ama bitcoin dediğimiz şey nedir, bir yazılım mı? bir dosya mı? bir işlemler yığını mı? minin sonucu onca elektrik ve işlemci çalışması sonucu ne çıkıyor ortaya, nedir bunun formatı, altın metaldir, para kağıttır peki bitcoin nedir? biz neye bitcoin diyoruz ?
işin çalışma sistmeini anlamak adına ufak bir mebla aldım. yatırım falan yapacağımdan değil sırf bende merak uyandırdı ve işin özünü anlamak istedim. paribu'dan bir miktar btc aldım. daha sonra bitcoin wallet uygulamasını indirdim androidden. bitcoinimi oraya aktardım. şimdi burada merak ettiklerim:
uygulama üzeirnden cüzdanı yedekledim. peki bu wallet uygulaması patladı. ben bu cüzdanı herhangi bir online wallet sitesinde okutabilecek miyim? veya bir masaüstü wallet uygulamasında açabilecek miyim? yani her platformda format aynı mıdır? veya bitcoin wallet uygulaması kapatıldı diyelim, ben aldıgım bu cüzdan yedeğini nerde nasıl kullnabilirim? çünkü yedkele dediğimde bir QR kodu veya bir numara vermiyor. anlamadıgım bir formatta yedekliyor.
Diğer sorum, bu dosya nasıl oluyorda çoğaltılamıyor? Bunun içeriği nedir ve tekbir merkezden mi yönetiliyor, eğer öyleyse neresi bu merkez? Sonuçta sanal bir paradan bahsediyoruz. Gerçekten anlamadım, sahtecilik neden nasıl yapılamıyor? Babayiğit ms, apple gibi kurumların bile her bir sanal ürünü kopyalanıp kırılırken, sahte sanal paralar nasıl üretilemiyor, engelleyen sistem nedir?
Umarım gerçekten bir arkadaş bizim gibi cahil seviyesine inip açıklayabilir
teşekkürler