Diğer ülkelerde nasıldır bilmiyorum ama üzülerek söylüyorum ki ülkemizde insanlar galiba zoraki evleniyor. Çeyiz, düğün, evimiz olsun , güzel sıfır eşyalarımız olsun, kendimize ait düzenimiz olsun gibi gençler arasında ve büyükler-çiftler arasında düz-çapraz sorunlar-kavgaları görüyorumda gerçekten ülkemizde insanların birbirlerinden daha çok bir kere evleniyoruz istediğimiz gibi olsun vari cümleler ile evliliği yüceltiyor, 2 saatlik müzikli eğlenceyi hayatının en önemli olayı yapıyor. Anne babaların kendilerine yükledikleri ekstra gereksiz maddi,manevi stres , evlilikte düğün sırasındaki stres, evlendikten sonraki stres bizdeki verimsiz geçen aile-akrabalar arası geçen zaman,iletişim. En verimsiz zamanlar kalabalık akrabalar ile bir arada geçirilen uzun zaman aralıklarında geçiyor yada bir tek benim çevremden mi bana böyle geliyor kaynaklanıyor anlamıyorum ( bende bu verimsizliği arttıran körükleyen unsurlardan biriyim kalabalık içerisinde yanlış anlaşılmasın kendimi üstün,ayrı tutmuyorum ) .
Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz merak ediyorum. Ekonomik olarak tek başına yaşayabilmenin mümkün olmamasından dolayı mı yoksa insanların 25 yaşından sonra evlenme dışında kendilerine bir yol,hayal haritası çıkaramamasından mı yoksa ikisi birden mi bilmiyorum ama ülkemizde evlilik dışı ilişkilerle benzer hatta yer yer daha fazla seviyede evliliklerin sorun çıkartması inanılmaz üzücü bir durum.
İlber Ortaylı evlilikle ilgili yorumunda da ciddi düzeyde haklı galiba biz toplum olarak bireysel zaman nedir, ilişki nedir hayatı birleştirmek ama sınırları koruyabilmek nedir bilmiyoruz. Saygıyı da bilmiyoruz. İlk hizmet aşamasındaki saygıya pek bir dikkat ediyoruz lakin aslında farkında olmadan yaptığımız doğal davranışlarımız ile aile içerisinde ve çevrede kendimize,sevdiklerimize inanılmaz zarar veriyoruz.
Şehirde yaşamadığım sorunları ben memlekette yaşıyorum. İyi,güzel anılarımızda oluyor,keyifli vakitlerde ama insan en çok en yakınına,tanıdığına zarar veriyor galiba.