Aslında tam olarak öyle değil, speküklasyonlar şimdilik öyle. Örneğin, yeni çıkan bir coinde ufacık bir işlem ile ben bile dengeleri bozabilirim. Ama kullanım arttıkça, insanlar kullandıkça pazar payından kaynaklı olarak bu tarz oyunları yemez. Grafiği incelediğimizde yükseliş trendi olan bir coin bitcoin ama bunun sebepleri sadece borsa değil max 21 milyon üretilmesi ve her geçen gün üretimin zorlaşması buna bağlı olarak da üretim maliyetlerinin artması rakamları yükseltiyor. 100 Bin TL yatırsam yarın 50 Bin TL'ye düşmesi ve satmak falan işte burada tamamen cahillik diyorum. Yatırım amaçlı düşünüyor isen sistemi o zaman borsa bilmen lazım, bu ne zaman yükselir, ne zaman düşer nelerden etkilenir, ne kadar zamanda kar / zarar ettirir bilmez isen kaybedersin tabi. Yıllardır BTC ile kendi çapımda oynaşır dururum daha bir kere zarar etmedim mesela. En başta grafik okumayı, piyasayı takip etmeyi biliyorum. Örneğin, yatırımcı olarak uğraşan çoğu arkadaş bu yükseliş ve düşüşten kar ettiler. Zira BTC uzun vadeli yatırımdır aslında. Gündelik kullananları zaten bu etkilemiyor dolara euroya yatırım yapmak gibi anlık kullanıyorlar.
Hep BTC'den konuştuk ama şu var bugun BTC var, yarın ondan daha iyisi çıkar ABC olur en tepede. Ama bunu işin içinde olanlar bilir zaten. Kademe kademe yükselişini takip edip, zararsız oraya geçiş yaparlar BTC devri kapanır.
Öyle BTC alayım havadan para kazanayım falan diyenler zarar edenler. Mümkünse onlarda etsin bir zahmet. Özellikle bu devirde beleşten para kazanmak kaldı mı? Aç gözlü olanlar sırf BTC de değil hep kaybederler. İlk mesajımın sonlarında okumak ile ilgili birşey yazmıştım. Bu işlere girecek olanlar bol bol okumak zorunda okumayı sevmeyen girmemeli bence.
Çok haklısın hocam aslında bende yeni yatırımcılara bunu anlatmak istedim. Fakat galiba benim anlatışım pek anlaşılır olmadı