Türkiye'de 100 bin tl lik bir mining sistemi kurmak istiyorum sizce nereden başlamalıyım ?
Ekran kartı mı yoksa asic cihazlsr ile mi ilerlemeliyim ?
Ekran kartı ise tercih etmem gereken kart ne olmalı ?
Asic cihazlar sürekli kendini yenileyen cihazlar olduğu için biraz satış politikasına göre hareket ediyor. Çok basit örnek vereyim
2 sene önce çıkan asic s5 ve s7 cihazlar şuan sadece elektrik parasını anca çıkarırlar belki BTC şuanki fiyatından dolayı az biraz kar yaparlar. Ama 2 sene önce kullanılan 4gb olan birçok ekran kartı r9 serisi örneğin hala canavar gibi coin kazmaya devam ediyor. Yani ekran kartında coin seçeneği çoktur.
Asic cihazların yeni versiyonları çıktığında ilk başta alabilirseniz ilk 5-6 ay karlı olur sonra coinin değerine göre hareket eder. Birde Asic cihazları ekran kartlarına göre çok daha fazla ses yaptığını ve ısındığını unutmamak gerekiyor.
Hangi karttan başlamam lazım sorusuna gelince. Benim elimde Gtx1060-1080 kartlar var ve RX 470-570 kartlarda var az önce yukarda yazdığım gibi tamamen kazmak isteyeceğiniz coine göre seçim yapmanız gerekiyor.
Ama benim size tavsiye ilk olarak 100.000tl gömmek yerine alın bir tane 6 ekran kartlı rig kurun bakın size uyuyorsa bu işe devam edin. Kartlar hakkında zaten bilginiz olacaktır.
Birazda fiyatla alaklı oluyor kartlar. Örneğin geçen ay vatan bilgisayar MSİ Gtx1060 için çok güzel indirim yapmıştı hemen aldım en avantajlı kart o olmuş oldu.
Ama illada bana kart söyle dersen Sapphire RX570 yada Msi GTX 1060 ile başlayabilirsin. İlerleyen dönemlerde zaten kart güçlü olsun biraz pahalı olsun ama az kart ile çok performans alayım demek istersen GTX 1080 Tİ'lere yönelmek isteyeceksiniz.