ResimBox adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
İşveren kişinin ayrıntısını buraya yazmaması konusunda haklısınız. Ama çok da haksız değiller. Yazılımcı elinde iyi bir analiz var ise daha doğru sonuçlar ve daha kısa zamanda üretir. Ama işveren kişinin kapasitesini o kadar yüksek beklememek gerekir. Bir iş istiyor ama henüz aklına gelmediği ve uygulamayı devreye almak istediğinde aklına gelen, bir sorun ile karşılaştığı zaman anca kafasında bazı jetonlar düşen veya rakip diye gördüğü ya da esinlenmek istediği sitenin haricisinde yeni başka siteler de keşfedildiğinde "bu da olsa süper olur ya" diye düşündüğü şeyi, yazılımcıya başta söylemediği/söyleyemediği için, sonradan istekler ve ihtiyaçlar değişebiliyor. Ama bu yazılım dünyasının her yerinde var. Her ne kadar yazılımcı arkadaşlar için ızdırap konusu olsa da, "Uygula & Dene & Geliştir" mantığı ile projeler daha sağlam ve amacına uygun olabiliyor. Yazılımcıdan ilk istediğin özelliklere göre ve yazılımcının çıkardığı fonksiyonellik ve tasarım sonrasında "ya ben öyle demiştim ama, aslında böyle olsa daha güzel olur. kusura bakma." mantığı çıkabiliyor. Yazılımcı arkadaşlar kızsa da, bunlar normal ve bu sektörün olmaz ise olmazı arkadaşlar.
Sebebi de dediğim gibi ; Bilgi noksanlığı, hayal gücü eksikliği ve düşünce fakirliğinden gelebiliyor. Neyse konuyu daha fazla baltalamayayım. Php kod'cu arkadaşların nickleri ve referansları daha önemli.
Hem yazılımcı olarak geliştirme tarafından anladığım hem de kendi işimi yürütüp yazılım yaptırdığım için iki taraf için de yorum yapabilirim.
Hata büyük bölümü her zaman iş verendedir.
1) Uygula Dene Geliştir mantığı eksiktir. Hazırlan, Planla, Dene, Geliştir olması lazım.
Yazılım isteyenlerin çoğu ne istediğinden bile habersiz.
Başlangıçta size bir talep listesi verirler, ve sonra bu talep listesini iş yapılırken 10 kez güncellerler.
Bazı talepler işin yeni baştan yapılmasına neden olabilecek kadar kökten değişikliklerdir...

2)Bu ülkede çocuklara akış şeması hazırlamayı ve algoritma oluşturmayı öğretmeleri lazım.
Bu nedenle sistem kuramayan nesiller yetişiyor.
Adamlar şu sitenin benzeri olsun, biraz da şöyle olsun diye yazılım tarif edebiliyorlar.
Oysa sitenin işleyiş akış şemasını kafasında çıkarabilmesi lazım bir adamın be yazılımcıya verebilmesi lazım.
Kayıt akış şeması, kullanıcı giriş akış şeması, kullanıcı işlemleri akış şeması, içerik sayfaları akış şeması vs...
Bunu yapamıyorsanız siz ne istediğinizi bilmiyor ya da ifade edemiyorsunuz demektir, programcıyı yazılım istediğini alanda daha önce bolca tecrübesi olan birinden seçmelisiniz ki o sizin neye ihtiyacınız olabileceğini öngörsün.
3) İşim zamanında yetişmedi, yazılımcı beni sallıyor diyen adamlar da genel de suçludur..
Bu iş verenler genelde eleman seçemeyen veya 3 kuruşa 5 köfte peşinde koşan insanlardır.
Bu işi profesyonel olarak evini geçindirmek için yapan ya da yaşamını bu işten kazanan insanlar disiplinlidirler.
Bu insanların işleri yetişir. Çünkü parasını alıp kirasını ödemesi gerekir. Ama bu adamların referans güçleri ve iş disiplinleri gereği hakettikleri bir ücret vardır.
Bu ücretten tasarruf etmek isteye işverenler daha düşük ücretle çalışanlara yönelirler.
Daha düşük ücretle çalışanın da işleri yetiştirememe sorunu vardır.
Bu adamların sizin projenize karşı sorumlulukları düşüktür. Kız arkadaşı ile kavga eder çalışmaz, sınav dönemi gelir sallar, zaten parayı önden aldıysa hayatta kasmaz.
Ya da bu adam profesyonel bir yazılımcıdır ama iş sıkıntısı çektiği için bir normal ücretli iş yakalayamadığı için düşük ücretli 2-3 işi birlikte alır.
Böylece aynı anda yürüyen bir kaç projeye dağılır ve 1 haftada bitebilecek projeler 2 aya sarkar.

Yani ne istediğini bilmeyen ya da ifade edemeyen, doğru yazılımcıyı bulamayan veya projenin hakettiği bedelin çok altına iş yaptırmaya çalışan işverenler hep sorun yaşarlar. Sonra da bir tane adam akıllı yazılımcı yok derler. Bu foruma 10 seneden fazla üyeyim. İlk geldiğimde hiç bir şey bilmiyordum internet adına, bugün c sytaxlı dillerin çoğuna hakimim bir yazılımcı kadar yazılım, bir tasarımcı kadar tasarım, bir seocu kadar seo, bir networkçü kadar server yönetimi biliyorum. İstediğim herşeyi tek başıma yapabilirim. Ama yaptırıyorum. Ne istediğimi açıkça detaylı olarak anlatıyorum.
Biz de herşey bilinçsizce yürüyor. Adam 3 bin lira para veriyor, bu veren için büyük para. Ama beklediği iş için küçük para bunun farkında değil. Sonuçta 10 bin lira verip son model mercedesle gezmek isteyenler sonunda façalı bir şahin sahibi oluyor. Sonra yazılımcı yok diye söyleniyor maalesef.