İyi günler arkadaşlar,
Ekimde 26 yaşıma girdim. Yazılım bilgim sıfır, bu sene haziran - temmuz ayına kadar yazılım öğrenip 2018 yazında Amerika'ya gitmek istiyorum. Öncesinde almış olduğum vizem var. Aslında Amerika'ya gitme sebebim arkadaşımın yanında 6 ay kadar kalıp ingilizcemi geliştirmekti. Bir avm de çalışıp, 6 ay boyunca yaşayacağım. Döndüğümde de burada bölümümle alakalı işe girer, meslek hayatımı başlatırım düşüncesi vardı. İstanbul Üniversitesi Dış Ticaret mezunuyum. Herhangi bir yazılım bilgim olmadan web sektörüyle 5-6 senedir hobi olarak ilgileniyorum. Web bilgimde çevremdeki tanıdıklarıma themeforestten tema alıp wordpress kurmak ve bu sene opencart alt yapısıyla giriştiğim Ortadoğu piyasasına Arap bir arkadaşımla giyim üzerine bir e-ticaret projesi. Yazılımcı arkadaşı yönlendirebilecek kadar opencartta ne istediğimi bilerek çalışıyoruz. Sektöre olan bilgim tamda anlattığım kadar ne eksik ne de fazla.
Ortadoğu piyasasına giyim üzerine e-ticaret kurma fikrine 2 ay önce başladık, 15 günlük bir sürecimiz kaldı. 15 gün sonra site satışa hazır hale gelecek. Reklam çalışmalarına başlayacağız. Ben 2 ay daha projeyle bizzat ofise giderek ilgileneceğim. Şubat gibi ciddi satış yoğunluğu yakalayamazsak arkadaş kendi işleriyle beraber projenin yapılacak günlük rutinlerini, haftalık çalışma programlarını uygulamaya bir personelle devam edecek.Ben projeye remote çalışacağım. Zaten ev arkadaşım. Akşamları üzerine çalışmaya devam edeceğiz. Ciddi bir satış trafiği yakalarsak projenin başında durmaya devam edeceğim. Ne de olsa bir ışık görebiliyorum; ama aksi olursa dediğim gibi 2018 Şubat gibi Amerika’ya gidene kadar sektör tecrübesi ve Amerika harçlığı için kendi kariyer planımla ilgili bir işe gireceğim. Amerika'ya gidene kadarda yazılım öğrenme sürecine e-ticaret projemizle birlikte devam edeceğim.
Mobil yazılım öğrenme fikri ise 2 ay önce e-ticaret projeme başlarken "Keşke, mobil yazılım bilseydimde bir platformda web sitesinin mobil uygulamasını geliştirebilseydim" den doğdu. Evet, Amerika'ya gidene kadar bu hafta itibariyle mobil yazılım öğrenmek için bir başlangıç yapacağım. Bir kursa kayıt olmadan kendi başıma öğrenmek istiyorum. Bu metodu bütün eğitim hayatımda başarıyla kullandım. Yalnız başına bilgisayar başında araştırma yaparak öğrenmek. Kendi başıma kaynakları tarayarak, Udemy'den online dersler satın alarak bir gelişim programı izleyeceğim. Güzel bir yol katedersem ve Amerika’da yazılımla alakalı bir iş bulabilirsem kariyer hayatımı yazılımla ilgili şekillendirmek istiyorum. Aksi olursa Amerika’dan döndükten sonra okuduğum bölümle alakalı bir yol haritası çizeceğim.
Bu hikayemi sabırla okuyanların bana olumlu katkılar sağlayacağından artık eminim. Bende sabırsızlıkla soruma gelmek istiyordum. Mobil yazılım öğrenmek istiyorum; ama hangi yazılım dilini öğreneceğim hakkında kararsızlık yaşıyorum. Hayatımın birçok noktasında da sanırım burcumdan dolayı

kararsızlıklar yaşadım. Bu yanımın dezavantajlık doğuran büyük bölümünü ortadan kaldırsamda bazı ciddi durumlarda kararsız tarafımla karşı karşıya kalsamda artık bunu dezavantaj olarak görmüyorum, sayesinde girişimlerime daha temkinli yaklaşıyorum.
Kullandığım iki tane bilgisayarım var. MacBook Air ve bir tane de orta seviye bir laptop. Mobil yazılımda Objective C ya da Swiftte karar kıldığımda ekipman problemi yaşamayacağım. IOS geliştirme de kendi başına 2 ye ayrılıyor sanırım. Swift ve Objective C. Tercihim IOS ise, bunlardan hangisine başlamalıyım? Yoksa, bırakın efendim IOS'u Java öğrenin Anroind'ten ilerleyin mi dersiniz? Tabi hangi platformda başlayacaksam bana neden kısmını iyice açıklamanızı rica ediyorum zira benimde en çok kafama takılan beni kararsız kılan kısım bu. İkisininde geleceğinden endişemiz yok.
İlginize çok teşekkür ederim.
edit: imla ve birkaç ekleme