Ambassador adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Öncelikle r10 da bu tarz konular görmek beni sevindiriyor. Dünyada bir çok ülkenin yazılım ve teknoloji alanındaki gelişmelerini takip edip yeniliklere açık olup ve bunları hayata geçirmek güzel bir durum. SaaS konusu başlı başına ele alındığında her tarafından detaylı bir konu bana göre.
Her bir cümlenize ayrı ayrı katılıyorum hocam.
Öncelikle şunu tavsiye edeceğim kesinlikle SaaS projenizde katman bölümleri olmasında büyük fayda var. Yani veritabanınız ayrı bir sunucuda yazılımınız ayrı bir sunucuda hatta mümkünse cache sistemini ayrı bir sunucuda tutmanız olacaktır.
Birde işin NoSQL tarafı var. Örneğin; Amazon Dynamodb, MongoDB veya Redis.
Aslında Amazon'un Dynamodb servisi çok ilgimi çekiyor. Ancak şöyle bir şey kafamı kurcalayıp kurcalayıp duruyor. Şimdi bu servis Amazon'a özel bir servis. Benim bu servisi kullanacak olmam, Amazon'a bir ömür bağlı kalacak olmam manasına gelir. (Yanlış mı düşünüyorum?) Ben ilerleyen zamanlarda Amazon'dan başka bir yere geçmek istediğimde başıma neler gelecek? Tahmin bile edemiyorum. O yüzden, mümkün mertebe firmaların ürünlerine bağlı kalmak istemiyorum, umarım doğru düşünüyorumdur. Diğer veritabanları hakkında ise çok bir fikrim yok. Aralarında tanıdığım en iyi veritabanı MySQL.
Kısacası yazılmınızı hayata geçirmeden önce veritabanını çok iyi kurgulayın ve kesinlikle kurgunuza en uygun çözümleri araştırın.
Belki de 2 ayda yapacağım bir projeyi 1 yıl oldu hâlen yapamadım. Nedeni ise projenin her bir kolunu en detayına kadar düşünmemden kaynaklanıyor. Ama en çok düşündüren ise veritabanı. Çünkü web projesinde bir terslik olsa bile bir şekilde belki hallolur ama veritabanında yanlış başlayan bir işin ilerleyen zamanlarda düzeltilmesi, toparlanması belki de kolay kolay yapılamayacak bir şey. Bu nedenle kıymetli hocam, sizlerin de dediği gibi şu an takıldığım noktaların en başında veritabanı geliyor.
Yukarıda yaptıklarımdan, öğrendiklerimden bahsettim. Lütfen kimse yanlış yorumlamasın, bilgiçlik taslamak kibir yapmak değil amacım. Sadece geçtiğim aşamaları, öğrendiğim şeyleri sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu yola yeni girişecek değerli ülkemizin yazılım yolcularına bir ilham olsun, onların da araştırmalarına bir vesile olsun diye yazıyorum.
Emek verip, emeklerinizi bizimle paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Tavsiyelerinizi kesinlikle göz önünde bulunduracağım. Özellikle veritabanı için daha fazla vakit ayıracağım.