Merhabalar,
SaaS modeline dayanan bir web uygulaması geliştirmede kafama takılan bir takım sorular bulunmakta. Sorularımdan bazıları aşağıda yer almaktadır. Gönlüm ister ki bu konu altında SaaS model ile ilgili tüm sorular yanıt bulsun, herkes faydalansın. Çünkü yurtdışında çok popüler bir hizmet modeli olmasına rağmen ülkemizde maalesef hâlen eski ticari modellerle iş yapılmaya çalışılıyor. Yine de bilgisini herkesle paylaşmak istemeyen olursa bana ücretli veya ücretsiz destekte bulunursa çok minnettar olurum.
- Veritabanı konusunda en net olmasa bile en iyi çözüm nedir? Tüm müşteri verilerini aynı veritabanında tutmak bence mantıklı değil. Bana göre en iyi çözüm, müşteri başına veritabanı sunmaktır. Azure SaaS için bu konuda çok iyi bir çözüm öneriyor: Elastik Havuz. 100 tane müşterin bile olsa hepsinin veritabanını güzel bir şekilde her anlamda yönetebiliyorsunuz (kaynak kullanımı, maliyet vs.). Ancak web sunucumu farklı bir serviste tutacağım ve web projemi de PHP diliyle yazacağım için Azure'a çok bulaşmak istemiyorum, hele ki PHP'de SQL'e. (Yanlış mı düşünüyorum?).
- Ayrıca müşterimin veritabanında bir tablo çok şişse, nasıl bir çözüm üreteceğim?
MySQL kullanımı doğru bir tercih midir? MySQL kullanırsam, bir kaç yıl sonra müşterilerimin verileri artınca problem yaşar mıyım? - Müşteri başına bir veritabanı kullandığımızı varsayalım. Şu an normal bir web sitenizin olduğunu düşünün. Geceleri çalışması için cron ekliyorsunuz vs. Peki SaaS modelinde bu iş nasıl yürüyor? Yani 50 tane müşterim oldu, 50 tane veritabanı. 1 tane web sunucum. Nasıl her müşteri için günün belli saatlerinde müşterinin veritabanını baz alarak bir takım işlerin yapılması sağlanacak?
Bu ve bu gibi bir takım ince konular kafamı çok kurcalıyor.
Desteklerinizi beklemekteyim.
Herkese iyi çalışmalar dilerim.