KAZANAMAZSIN.

Büyük ajanslar kazanabilir. Fakat ekip gideri, o, bu, şu derken elde çok birşey kalmaz.

Bireysel olarak 8k kazanan varsa yayınlasın da susalım. Herkes inanmış kazanmaya yok o kazanıyor bu kazanıyor diyor.

Verilen örnekler çok uç. Webtekno tabi ki kazanacak, ekşisozluk tabi ki kazanacak, teknoseyir tabi ki kazanacak daha butik örnekler vereceksek geekyapar tabi ki kazanacak. Fakat bu gibi sitelerin arkasındaki yatırım, ekip organizasyonu ve kültürel birikimi sağlayabilecek misin? Sağladın diyelim sürdürebilecek misin?

Yatırım ve organizasyon derken şunu da açayım. Wordpress kurmakla, haber yazılımı almakla olacak iş değil bu işler. Webmasterlar kendini kandırıyor. 3 arkadaş oturur yazı yazarız veya 1 yazılımcı arkadaş 3-5 editör arkadaşla özgün bir proje çıkarırız kafasıyla da olmaz.

Öncelikle aynaya bak. Ben ayda 8 bin tl eder miyim diye kendine sor. Senin hayal gücün, kültürel birikimin, bu sektörde deneyimlediğin meseleler 8 bin tl eder mi ayda?

Celal Şengör otursun blog yazsın. Gündemi eleştirsin mesela. 5 bin de kazanır 10 bin de aylık. Hatta daha fazla. Ama o adam Celal Şengör. Ürettikleri değerlidir. Çünkü bir birikimin sonucudur.

Sen kimsin?
-Adsense'den para kazanma uğruna motivasyon bekleyen biri.
Başka?
Ben şuyum ulan diyebileceğin ne var?
Seo'dan anlıyorum mu diyeceksin?
Daha önce 847594587 tane site açtım süper hitim vardı şimdi daha da hitlenecek bir site açacağım mı diyeceksin?

Şunu anlamakta yarar var. Sadece bir örnek vereyim mesela habercilik ve aktüel yayıncılık üzerine site açmak senin ve webmasterlerin haddi değildir. Adam gazetecilik okur, öteki, beriki gazeteci arkadaşlarını toplar oturur bir site açarlar. Bu adamlar teknoloji haberi de yapar gündem siyaseti üzerine de. Bu adamlar kazanır.

Bir vatandaş elektronik mühendisi diyelim, robot kitleri üzerine makale yazıyor. Adam gerçekten uğraşıyor akademik bilgisini teknik bilgiye dönüştürerek ve basitleştirerek en iyi şekilde yazılarında deneyimlerini aktarıyor, belki "nasıl yapılır?" yazıları üretiyor. 80 milyon kişiden 300 bini robotik ile ilgileniyorsa bu adamın yazılarını mutlaka bir gün okuyacaklar. Üstüne yorum da yazacaklar. Üstüne adamın adını da unutmayacaklar. O adam onlar için bir blog yazarı veya site sahibi değil bir öğretmen olacak. Bu adam kazanır.

Eee sen kimsin dayı?
-Eee webmasterim.

Yallah.

Olmayacak duaya amin demeyin.
Yazdığım yazı konuyu açan vatandaşa değil herkesedir.

Ha adsense gelirini bir kenara koyalım. Hedefi adsense olmayan mesela dünya çapında kullanılabilecek bir sosyal ağ fikriniz varsa bunun üzerine uğraşıyorsanız bunlara falan lafım yok. Ha projeniz vasattır değildir, klondur... Bunları ayrı eleştiririz. Lafım wordpress, forum, haber sitesi açan ve kendine webmaster veya seocu diyen boş insanlaradır.