Bankada çalıştığım için bu konuyu çok araştırdım ve hiç bir şekilde kurtarır yanı yok.
Kredi Alana - Verene ve Şahitlik edene haramdır. Yani 3 üne de günah yazılır. Banka çalışanlarının maaşlarıda maalesef dinen haram. Ayrıca katılım bankalarının yaptığı gibi faizin adını kar payı, kredinin adını da leasing vb. isimlerle değiştirerek bir malı kredi faizinden nereyse %50 daha fazla para ödetmek içini rahatlatmak isteyen dindar kardeşlerimiz için belki haram görünmeye bilir ama bu ap açık faizdir ve hadi bizi kandırdın Allah katında nasıl bir cevap vereceksin dedirtir.
Bir mal alırken malın değeri eğer bir şeye endekslenirse atıyorum ekmek. Birinden borç aldık aldığımız borç 100.000 TL olsun ekmek değeri de 1 TL diyelim, adama 100.000 ekmek borçlsun sen yani her ödediğin borç o sayıdan düşecek. Ekmeğe zam gelirse senin borcunda artar, yalnız ekmek fiyatı düşerse de düşer. Dinen günah olmayan borçlanma biçimi budur.
Kredi kartı borcunu hep zamanında ödersen ve faize girmessen bir günahı yok sonuçta o da bir nebze nakit para, ama borcu ödeyemeyip borç faizi gelirse o haramdır.
Çok araştırdığım için bu konularda biraz bilgi sahibiyim. umarım merak arkadaşlara yardımcı olabilmişimdir.
Son olarak faizden kazanılan parayla alınanlarda haram olduğu gibi, öldükten sonra o parayı alan çocuklarda harama bulaşmış sayılıyor. ör: Ben banka personeliyim ve maaşımın geldiği yer belli benim maaşım haram olduğu gibi, ben öldükten sonra eşim ve cocuklarım benim maaşımı almaya devam ederlerse yine haram haliyle devam ediyor. (Bu arada banka üzerinden maaş ödeyen bütün kurumların paraları bankalar tarafından değerlendirildiği için bankadan maaş alan herkes bu işe ortak oluyor.