Kardeşim geçmiş olsun, borçlu olmak utanılacak birşey değildir öncelikle öyle birşey varsa aklından sil onu. Komşun görür, ailem ne der konusunuda hiç düşünme. Düştüğünde elinden tutacak gücü olmayan veya seni o kadar yakın görmeyen kimsenin senin hayatınla ilgili yorum yapma lüksü yok, kimseye bu tavizi verme.
Banka avukatları ve varlık şirketleri konusuna gelince, aradıklarında utanma sıkılma o telefonu aç ve borcun sana ait olduğunu üstüne bastıra bastıra söyle, ilk fırsatta ödemek istediğini ve şuan için ödeme durumunun olmadığını, işsiz olduğunu belirt. Senden sürekli olarak şu gün ödeme yapabilirmisin, şu şekilde yapılandırsak ödeyebilirmisin gibi taahhütler almaya çalışacaklar kesinlikle taahhüt verme, mümkün olduğunca yuvarlak cevaplar ver kesin emin olmadan, hatta cebine parayı koymadan şu gün ödeme yapacağım deme. Senin canını alamazlar, sana verebilecekleri tek zarar canını sıkmak olabilir, bazı varlık şirketleri mafyavari de konuşabilir, onlarada aynı uslupta kendini bozmadan mağdur olduğunu anlat işsiz olduğunu anlat ilk fırsatta ödeme yapmak istediğini ancak net tarih veremeyeceğini anlat, emin ol hepsi insan sen samimi bir şekilde derdini anlatınca seni en az 1 ay boyunca aramayacaklardır (1 sene boyunca tekrar aramayanı bile var). Bu sana borcunu biriktirebilmen için yeterince zaman kazandırır ve karşıdaki insanada düzgün bir cevap verdiğin için oda sinirlenmemiş olur, makul bir yol önermek ister daima. En azından benim tecrübem bu yönde.
Senin şuan yaşadığın durumu 4-5 farklı banka ile aynı anda 4 seneye yakın bir süre yaşadım buna dayanarak söylüyorum. İlk 1 sene senin yaptığın gibi kaçmaya çalıştım. O telefonları açmamak, o anı atlatmak, o anki stresin geçmesi iyi gelebiliyordu ama bi yere kadar. Bir şekilde para bulup borcu ödemeyi düşünmen lazım (parçalı olarak değil tam tutarı ödemeni öneririm, varlık şirketleri tamamını ödeyeceğini belirtirsen güzel indirim yapıyorlar). Eğer bu stres durumundan çıkabilirsen hayatının geri kalanında çok işine yarayacak bir tecrübede edinmiş olacaksın. Allah yardımcın olsun.

Ek olarak "çok iyi web arayüzü çiziyor" şeklinde traderlerin mevcut bana birkaç referans atabilirsen belki bizimde borcunu ödemene yardımcı olacak iş tekliflerimiz olabilir, kesinlikle bu tarz bir yeteneğin varsada bahsettiğin rakamlar ödeyebileceğin rakamlar korkma. PM bekliyorum.