Hocam 4 yıllığa geçme diye bir olay yok. Yalnızca DGS ile dikey geçiş yapabilirsiniz. DGS sınavına girer, tercih edebileceğiniz bölümler arasından birini tercih eder ve yerleşirseniz, iki sene boyunca gördüğünüz dersleri yeni bölümünüzde yedirme şansı doğmaktadır. Yani siz iki senede 15 ders aldıysanız yeni bölümünüzde bu 15 dersi daha önce gördüğünüzü kanıtlayarak (ders içeriğiniz sayesinde) almama şansınız mevcut. Benim arkadaşım makine bölümü okumuştu. İki senenin ardından DGS ile geçiş hakkı kazandı. Yeni bölümünde yalnızca 2 ders (Türk dili, inkılap) yedirebildi. Yani 4 yılı baştan okuyacak. (CBU'dan DEU kazandı)

Özet geçecek olursak 3. sınıftan devam edebilmeniz tamamen şans işidir. Gideceğiniz bölümün ders içeriğine bakıp kendi ders içeriğiniz ile karşılaştırın. Eğer ilk 2 seneniz aynıya yakınsa ve eğitim seviyesi de aşağı yukarı aynı ise hocalar uygun görerek sizi 3. sınıfa alabilir. Fakat dediğim gibi tamamen şans. Bakarsınız ders içerikleri bire bir uyuşuyor fakat adamlar mezun olduğunuz üniversitenin verdiği eğitimi uygun görmeyip sizi yeniden 1. sınıftan başlatabiliyor.

Not: Açık öğretimden bahsetmiyorum.