Ön lisans hakkında tam bilgim olmamakla beraber lisans okuduğunuzu varsayarak belirtiyorum ona göre kendinizi hazırlayabilirsiniz. 4 yıllık lisans öğrencisi olsanız bile (özellikle 4 yılda bitirmeyenler için şart) her yıl öğrenci belgenizi alarak öğrenci olduğunuzu askerlik şubesine bildirmeniz gerekiyor. Şöyle bir efsane bulunmaktadır; "üniversite öğrenciler adına askerlik şubesine öğrencisi olduğunu bildirir." Hayır efendim yanılıyorsunuz. Üniversite her öğrencisi için ayrı ayrı uğraşmaz. Askerlik şubesinden istek gelmesi halinde göndermektedir.
Bende üniversite kendisi yollar diyordum ama malesef yollamıyormuş.
Şimdi gelelim lisans mezunu öğrencilerinin erteleme durumlarına.
1) 29 yaşında üniversiteyi bitirseniz bile lisansı bitirdiğiniz için askerlik şubesine gittiğinizde, tecil yaptırmak istiyorum dediğinizde hiçbir sorunla karşılaşmadan 2 yıl tecil hakkı kazanıyorsunuz.
2) Lisansdan sonra yaş 29 üstü olsa bile tezsiz yüksek lisans yaparsanız okurken 1 yıl + mezun sonrası 1 yıl olmak üzere 2 yıl daha uzatabiliyorsunuz.
3) Lisanstan sonra yaş 29 üstü olsa bile tezli yüksek lisans yaparsanız okurken 2 yıl + mezun sonrası 2 yıl olmak üzere 4 yıl daha uzatabiliyorsunuz.
4) Lisans sonrası doktora yaparsanız bir 4 yılda bunun için tecil uzatabiliyorsunuz.
Bu arada ufak bir araştırma yaptığımda ön lisans mezunlarında da 2 yıl tecil etme hakkınız bulunmaktadır.
Kısacası 35 yaşına kadar askerlik uzatabiliyorsunuz. Tek şart mutlaka ama mutlaka ne mezunu olursanız olun mezun olduktan 2 ay içerisinde askerlik şubesine gitmelisiniz.
Askerlik şubesine gitmenizi istemelerinin nedeni sizin yoklamanızın yapılmak istenmesi. Askerlik şubesine gittiğinizde tecil yaptırmak istiyorsanız tecil yaptırmak istediğinizi söyleyin. Daha sonra;
1) Size bir kaç doldurulması gereken forum vereceklerdir. Onu doldurun. (eksiksiz ve doğru bir şekilde)
2) Yanınızda mezunuiyet belgenizi alın. Bazen üniversiteler mezun olduğunu yöksise bildirmediği için halen öğrenci görünebilirsiniz. Bu nedenle sorun yaşıyabilirsiniz.
3) Size doldurduğunuz belgeler + başka belgelerde verilerek askerlik şube müdürlüğüne imzalatmanızı isteyecekler.
4) Askerlik şube müdürü imza attıktan sonra tekrar sizinle ilgilenen kişinin yanına gideceksiniz, size yoklamanın devam etmesi için (bir belge daha elinize sıkıştırabilir) ne verdiyse bütün dökümanları alarak muayene olmanızı isteyecekler. (Korkmayın muayene olacaksınız diye sizi askerliğe almayacaklar. Bu durum yoklamanın devamadır.)
5) Muayene işlemi bittikten sonra tekrar belgelerinizi alarak, işlem yapılan memurun yanına gidiyorsunuz.
6) Memur bazı işlemler yaptıktan sonra bir nüshası kendinde bir nüshası sizde kalacak şekilde tecil yapıldığına dair bir belge verecek.
Gözünüz aydın tecil işleminiz bitti

Not: Ön lisans yaptınız, 2 yıl tecil hakkınızı da kullandınız ve süreniz doldu. Ama yine askere gitmek istemiyorsunuz. Yüksek lisans için bazı alanlarda özellikle tezsizler için geçerli olmak kaydıyla ön lisans mezunları tezsiz yüksek lisans yapabiliyor. Bu sayede toplam 2 yıl daha tecil yapabilirsiniz.
Umarım faydalı olmuştur.
--R10.NET; Flood Engellendi -->-> Yeni yazılan mesaj 01:16:22 -->-> Daha önceki mesaj 01:02:22 --
Gitmeniz gereken son günlerinizmiş. Pazartesi mutlaka aldığınız geçici mezuniyet belgeniz ile birlikte askerlik şubesine gidin ve tecil ettirmek istediğinizi belirtin. 29 ve üstü yaşında iseniz ön lisans olduğunuz için tecil yaparlar mı bilmiyorum. Ama lisans olsaydınız mutlaka tecil yaparlardı. 29 yaşında değilseniz mutlaka tecil yapılacaktır.