Arkadaşlar merhaba.
Toshiba marka üç yıllık bir dizüstü bilgisayarım var. Bataryası zaten son bir yıldır adamakıllı şarj olmuyordu. Bazen elektrik gider gitmez kapanıyordu. Ben dizüstü bilgisayarı masaüstü gibi kullandığım için bu açıkçası benim için hiç sorun değildi. Bilgisayarın yerini bile değiştirmiyorum, fişini takıp kullanıyorum. Dün kapattığımda her şey yolundaydı, sabah fişi takıp bilgisayarın açma düğmesine bastım. Bilgisayarın çalıştığını gösteren minik power ışığı yandı. Fakat ne kadar beklersem bekleyeyim ekrana hiçbir ışık gelmedi. Birkaç kez power düğmesinden kapatıp, tekrar açmaya çalıştım. Ne kadar denediysem olmadı. Ekrana en ufak bir renk bile gelmiyor. Fakat fan çalışıyor. HDMI ile monitöre bağladım, onda da çalışmadı. Bataryayı sökmek geldi aklıma. Bataryayı çıkardığımda fişe takılı şekilde çalıştı bilgisayar. Bataryayı takınca kesinlikle ekran simsiyah kalıyor. Ama bataryayı söküp fişte çalıştırınca, normal çalışıyor.
Bir şey dikkatimi çekti. Normalde bilgisayarı açınca power ışığının yanındaki turuncu ağ ışığı da yanıyor. Ama batarya takılı iken o ışık yanmıyor ve sadece fan çalışıyor. Arka planda bilgisayarın başladığını düşünmüyorum. Yani hard diski okumaya başlamıyor gibi. Fişte ise o ışık yanıyor ve normal şekilde bilgisayar açılıyor.
Araştırdım, bataryanın orijinali 200-250 TL civarında sanırım. Retro markalar 70 TL'ye kadar bulunabiliyor. Bilgisayarı bundan sonra da masaüstü şeklinde kullanacağım ve burada çok sık elektrik kesilmediği göz önünde bulundurulursa; sizce batarya almalı mıyım? Yoksa bataryasız birkaç yıl daha kullanabilir miyim? Dahası bunun başka bir çözümü var mıdır?
Bilgisi olan arkadaşlar yardım ederse sevinirim.
İyi çalışmalar.
hocam elektrik kesilmesi ve herhangi bir durumda fişin çıkmasını göz önüne alırsak bence garanti olsun sisteme problem gelmesin adına batarya almanı öneririm.