Hocam algoritma öğrenmek tabii ki fw öğrenmekten daha önemlidir. Konuya yazdığım ilk mesajda öncelikle php ve oop nin öğrenilmesi gerektiğini belirttim zaten. Ama öğrendikten sonra fw kullanmak zaman kazandırır. Kullanmamak daha iyi bir seçenek değildir. Size katıldığım nokta algoritma öğrenilmesidir. Ama öğrendikten sonra fw kullanmak mantıklıdır. Tabii ki ticari olarak yaklaşıyorum olaya, herkes para kazanmak için çabalıyor sonuçta.
Hem ios, hem android hem de web uygulaması olan bir projenin tamanına hitap edecek bir framework yoktur elbet. Ama bunun da çözümü api'dir. Ben de böyle durumlarda api geliştiriyorum. Artık 100 farklı platform da olsa sadece frontendi yazıp api ye istek göndermek kalıyor geriye. Api yi ruby ile yazmışsınız, php ile yazmışsınız yada nodejs ile yazmışsınız farketmez, algoritma geliştirmeyi bilen geliştirici altından kalkar. Ama nodejs te yeniden bir express yazmaya, rubyde yeniden bir ruby on rails yazmaya yada php de lumen yazmaya gerek yoktur. Apimizi fw ile yazmak mantıksız mıdır sizce? Fw kullanmak da algortimayı köreltmez, kullanıldığı dilin syntax ını kolaylaştırır, fonksiyonları daha kolay ve kısa isimlerle çağırılmasını sağlar.
Düz php de
<?php
foreach($users as $user){
echo "$user->name";
}
?>
yazmak yerine laravelde
@foreach($users as $user)
{{$user->name}}
@endforeach
yazmak sadece okunabilirliği arttırır.
Daha az syntax hatası yapmamızı sağlar,
ama foreach i bilmeyen adam için ikisi de aynı anlama gelir.
bcrypt('password') diyerek laravelde şifremizi hashleriz. Bunu gidip de bir sabit oluşturup, sonra şifremize sabiti ekleyip daha sonra bunu pure php ile hashlemek 3 adım gerektirir. Neden?
Çoğu yerde hız da kazandırır. Ama dediğiniz gibi bcrypt nedir bilmeyince sadece hashledim diyebiliriz. Ona yapacak birşey yok, piyasanın %60 ı ne yaptığını tam bilmeden yapıyordur eminim. Bunu en çok bu forumda görüyorum. JS soruları php kategorisinde soruluyor, PHP soruları js kategorisinde soruluyor, çünkü adam hangisi ne iş yapıyor bilmiyor ki, youtube da izlediği birkaç video ile php geliştirici oluyor.
Haklı olduğunuz yanlar daha fazla ikinci mesajınızda. Altyapıyı bilmeden fw kullanmak sadece o fw yi öğretir. Ama bilip de kullanmamak sadece ve sadece zaman=para kaybettirir diye düşünüyorum.
Yapılmak istenen şey ister fw olsun ister olmasın aynı sürede yapılabilir.
Okunaklılık tartışılır mı bu konuda ekip çalışması yapılacaksa kesinlikle size katılıyorum.
Ancak bana oldum olası külfet gelmiştir fw ler.
İlk mesajımdada dediğim gibi hepimiz şuanda veya ileride profesyonel iş alanında fw kullanmak zorundayız.
Fw dediğimiz şey öcü değil keza tekrarlıyorum bende aktif olarak 2-3 fw kullanıyorum iş yaşantımda.
Ancak kendime ait projelerimde tercih ettiğim bir şey değil fw. Benim söylemeye çalıştığım tek şey buydu arkadaşa.
Ayrıca bu konumuz haklı / haksız şeklinde yorumlanamaz, nasıl ki en iyi dil hangisidir tartışmasının net bir sonucu yoksa bu konudada doğrusu fw kullanmaktır nokta şeklinde net bir sonuca ulaşamayız.
Yukarıda bcrypt örneği vermişsiniz fw ler sizin benim pure php ile yazdığımız o 3 satır kodların toplamıdır sadece.
Aynı hamleyi ben 1 kere 3 satır yazarak yapıcam sonra bende onu zaten bir fonksiyonun içine yerleştirip tekte çağırıcam. (kare almayı matematik formüllü fonksiyona çevirme gibi külfet ve gereksiz bilmemekten kaynaklı fonksiyon yazma işlemlerini bu söylediklerimin dışında tutuyorum. sha5 algoritmasını oturup yazıp kendi fonksiyonunuzu oluşturmak gibi bir durum söz konusu olamaz.)
Size yaşantınızda bol kodlu günler dilerim, nasıl yazarsanız yazın ama yeterki yazın çünkü insanlığın buna ihtiyacı var