Açık konuşmak gerekirse Framework işiyle ekip çalışmasına girmeyeceksen bulaşma,
Hatta ekip çalışması dahi yapacaksan Framework işine bulaşma.
Frameworklere bir garezim yok ama şunu düşünün bir sadece,
Wordpress dünyanın en çok kullanılan açık kaynak kodlu sistemlerinden biri, google sever seo sever trilyonlarca plugini vs. bulunur,
Ama Wordpress pure php ile yazılmıştır ve Framework yapısı kullanılmaz içinde.
Açıkçası bugüne kadar 2-3 farklı framework ile çalıştım ama hepsinin ortak noktası ekip çalışmasında olmamdı.
Hocam size katılmıyorum. Wordpress gibi ilkel bir sistemi övmüşsünüz. Wordpress hala postları ve sayfaları aynı tabloda tutuyor. O kadar ilkellik joomlada bile yok. Ayrıca wordpressin kendisi zaten bir frameworktür. İçinde framework kullanılmamış demek yanlış biraz. Çok kullanılıyor olması community yani topluluğunun geniş olmasından kaynaklanıyor. Bundan 5-6 sene öncesine kadar framework kavramı çok yaygın değilken eldeki en iyi seçenek wordpressti. Şimdi hala o zamanların etkisi sürüyor. Bir wordpress siteyi herşeyiyle mükemmel yapmak için onlarca eklenti gerekiyor, tema entegresi için saçma sapan metodlar kullanılıyor, veritabanı normalizasyonu sıfırın altında.
Neyse wordpress i gömmeye gelmedim, birkaç sayfalık ufak işler dışında framework kullanmak keyfi değil mecburi olmalıdır bence. Ekip olmasa bile tek başına çalışsanız bile yarın öbür gün kendi kodlarınızın bile ne anlama geldiğini bilemeyeceksiniz. Siz biliyor olabilirsiniz çok dikkatlisinizdir. Ama insanların %85 i projeye 2 ay ara verse nerede ne yaptığını unutur.
Amerikayı yeniden keşfetmeye ne gerek var ayrıca? Onlarca hazır sınıfı çatır çatır kullanmak varken herşeyi kendimiz mi yazmalıyız sizce? orm kullanmak varken sql sorgusu mu yazmalıyız? Xss, csrf, sql injection saldırılarına önlem almak için classlar mı yazmalıyız? Bir login işlemi için bile onlarca fonksiyon mu yazmalıyız? Bence vakit kaybı. Backend i olan her projenin altyapısında iyi bir framework bulunmalıdır. Hız ve profesyonellik kazandırır. Ha tek başına pure php ile başladı diyelim, olur da ekip gerekirse projeye sonradan mı frameworke taşınacak proje? Yoksa her gelen kişiye nerede ne yaptığını mı anlatacak baş rol oyuncumuz?
Fikirlerinize saygı duymakla birlikte hiç ama hiç katılmıyorum. İyi çalışmalar dilerim.