oflibaba adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Şimdi konu coin sistemleri olunca sana akıl veren çok olacaktır. Bilende konuşur bilmeyende yapanda konuşur yapmayanda konuşur.
Nacizane bende yapan birisi olarak fikirlerimi sana söyleyeceğim.
Mining işi yapacaksan hocam. Eğer kartların soğutmasını klima ile yapacam dersen zaten en büyük teknik hatayı orada yapmış olursun. Şuan benim kartların hepsi fanları %35-40 sıcakları hiçbirinin 65 geçmez bile. Zaten şuan birçok kişinin ekran kartlarını satmasının en büyük sebebi hiçbir teknik bilgisi olmasan herkes ekran kartı aldı. Kartları soğutma işinin çözemeyince hepsi sattı.
İnternet hızıyla hiçbir işin yok senin. 100bin tl yatırım yapıyorum diyorsun dağın başında olsan bile hocam 150TL aylık ödemeli uydu net bile işini görür ki. Standar adsl zaten her türlü işini görecektir.
Yatırım maliyetinin amorti süresini en kaba şöyle hesapla yatırdığın parayı şuanki kur ve düşüşler birde ekran kartlarının yüksek fiyatını eklersen 13-14 ayda amorti edersin. (bu sana gerçek bir tahmindir. Birileri gibi 6-7 ayda amorti edersin laflarına kanma) Amorti süresini kısaltmak için ürettiğin coinleri bozdurmazsın değeri yükseldiği zaman bozdurursan daha kısa sürede amorti edersin.
Örneğin herkes gibi eth yada etc üretmezsin. Üreteceğin coinin yol haritasına bakarsın eğer ışık olduğunu görürsen o coinin seçersin. (örnek musicoin)
Ekran kartı ya da Asic cihazlar hepsi için bu dediğim geçerlidir. Sadece asic (bitcoin, dash, LTC üreten cihazlar) 1 sene içinde üretim performansı zorluk seviyesine göre düşecektir. Ama ekran kartlarında durum böyle olmaz. Ekran kartı o coinde performans kaybediyorsa sende başka coine geçersin yüzlerce üretilecek coin vardır.
Ses konusuna gelecek olursak. Asic cihazların sesi evdeki elektrik süpürgesinden biraz fazladır ama ekran kartlarının ses normal fan sesidir.
Zaten sıfırdan kuracağın için elektrik alt yapısı hakkında uzun uzun yazmak istemedim. Tek kartın ortalamasını 150w-160w olarak gör (Bazı kartlar 120dir ama bilgisayarın diğer parçalarınıda ortalamaya böldüğünde bu değer çıkart. Tabi doğru kart seçimi yaparsan)
Ve son olarak ne yazık ki bu işe başladığında bu yazdığımı unutuacaksın. Kartlarına kesinlikle modlama, Aşırı overlock yapmayacaksın. mutlaka kartların garantili olsun.
Şuan herkes riglerini satıyor. Herkes bu iş çok sıkıntılı yapılmaz diyor. Her ne kadar bu iş 2-3 sene önce en keyifli olduğu dönemler olsa da şuan bile doğru alt yapı doğru parça seçimi ile dünyada bundan keyifli iş yoktur. 5 aydır 2-3 elektrik kesintisi dışında hiç bakmadığım riglerim vardır. O yüzden doğru alt yapı doğru teknik seçeceksin hocam. Birde bütün parayı gömmek yerine bir tane 4-5 ekran kartlı rig kurarsın işi denemiş olursun. Belki sana göre bir iş olmayacak
Umarım faydalı olur hocam yazdıklarım. Kolay gelsin şimdiden.
Klimasız, yalnızca fanlarla 35-40 derece nasıl oluyor aydınlatırmısınız bizi fanların rpmsi kaç hocam.
Soğutma işini hangi mekanda yapıyorsunuz ?
Birde en önemlisi aktif olarak çalışan kaç ekran kartı var, bende şuan 60 tane çalışıyor. Ekran kartı sayısı arttıkça mekan ısısı önlenemez hale geliyor, 200 tanede fan taksanız sadece fanla soğumuyor.