Merhaba Arkadaşlar,
Bir çok alanda işinize yarayabilecek bir analizi kısaca yazmak istedim. Daha fazla detay isterseniz konu altına ekleyebilirim.
Pareto Analizi Nedir? Pareto prensibine göre(
80-20 kuralı, en önemli azınlık kanunu olarakta bilinir) çoğu olayda %80 sonuç %20′lik nedenden dolayı meydana gelmektedir.
Prensip, İtalyan ekonomist Vilfredo Paretonun ardından yönetimci Joseph M. Juran tarafından isimlendirildi. Paretonun gözlemine göre İtalyanın tüm gelirinin %80′ine İtalyan nüfusunun yalnızca %20′si sahip bulunmaktadır.
Varsayıma göre, çoğu durumda sonucun çoğunun oluşmasının sebebi az sayıdaki nedendir. Bu fikir pek çok alana uygulanabilir.
Örnek 1: Satışların %80'i müşterilerin %20′sine yapılır. Bu ifadeyi test edebilirsiniz. Yaklaşık olarak doğrudur ve karar vermede yararlı olabilir. Bu durumda cironun %80'ini yaptığınız %20'lik müşteriyi tespit edip hedeflerinizi onlara daha iyi hizmet verecek şekilde revize edebilirsiniz. Bu konuda dikkat edilmesi geren diğer bir konuda verimliliktir. Sadece ciroya göre hareket etmek yanıltıcı olabilir. Aynı analizi müşteriler için harcanan zaman, masraf ve karlılık oranları gibi konulara da uygulayabilirsiniz. Böylece en verimli %20'lik müşteri listenizi oluşturabilirsiniz.
Örnek 2: Sorunların %80'i %20'lik nedenden kaynaklanır. Bu durumda %20'lik ana sorunun belirlenmesi ve kaynağının bulunup çözümlenmesi ile sorunların %80'i çözülmüş olur. Bu analizi yapmadan bütün sorunları çözmeye çalışırsanız sorunların %100'ü ile uğraşmak zorunda kalırsınız. Ancak analiz ile belirlenen ana sorunları önce çözerseniz hızlıca sorunların %80'lik bölümünden kurtulmuş olursunuz.
Umarım anlaşılır olmuştur.
Örnek bir diyagram hazırladım ve konuya ekliyorum. Gerekli bilgileri bu şekilde diyagrama uygulayarak sonuca kolayca ulaşabilirsiniz.