Risksiz ve faiz disinda ciddi tek alternatif B tipi likit fonlardir. Genel olarak faiz civarinda yillik getirisi olur. faizden farki istediginiz zaman bozdurabilirsiniz. Asla azalmaz paraniz. 1000 TL sanirim 4-12 TL arasi falan kazaniyor aylik. Cok bir sey getirmez yani.
Fonlari arastirirsaniz risk miktarlarina gore bir cok fon var. A tipi fonlar mesela %80 risklidir. Risk dedigim hisse senedi portfoylerine bagli olmalaridir. Bunlar da iyi bankalarda %30 civarinda yillik getiri saglar. Geriye donuk performanslarina bakabilirsiniz.
Faiz hassasiyetiniz dini ise, fonlarin faiz gibi haram/helal durumlari nedir bilemem. Ama tum bankadaki para hareketleri aslinda sistemI besledigi icin, paranizdan mevduat olarak bile tutsaniz yararlanildigi belli diyebilirim. Enflasyon vs. kismina dini ve iktisadi bilgisi yuksek olanlar cevap versin artik.

Daha riskli yatirim ise hisse senetlerinden portfoy olusturmaktir. tamamen paraniz hissede durur. alim satimlar da banka araciliginda yine yanilmiyorsam %0.2 komisyon bedelleri odersiniz. bu konuda geriye donuk en iyi performanslardan birisini halil buhur isimli twitter kullanicisi gosteriyor. takip etmenizi tavsiye ederim. daha riskli bir yatirimci kafasina girecegim derseniz de gunluk trade tavsiyeleri veren kadir kocak var. fakat bu ciddi anlik hareketler demek olur, zamaniniz yoksa gunluk trade tehlikelidir.
Diyelim ki yalan dunya, mal da yalan mulkte yalan diyip parayi kaybetmeyi bile goze aldiniz. o zaman bilindik devlet kontrolundeki araclardan cikarsiniz. Coin piyasasi kumar olmayan ama hisseden cok kazandirma ve kaybettirme olasiligi yuksek olan tek piyasa. Benim favorim LTC coin. Fakat genel de bitcoin, etherium ve lite coin paralel hareket eder. Yillik 100 e 300 de kazanabilirsiniz, 100 tl niz 25 tl de olabilir. Bence piyasa yukselecek. 1 e 2 yillik getiri olur diye bekliyorum.
Daha da cildirdim ben diyorsaniz ve paranizi yurtdisinda kullanacak imkaniniz varsa kumar olmayan ama yakin olan cevap foreks olur. Benim sevmedigim bir ensturman bu.
Yok daha da cildirdim belime silahi uluslararasi takabiliyorum, pasaportum hazir diyorsaniz da kibris ve gurcistan kumarhaneleri en yakinlari sanirim. Bir gece de zengin ya da mefta olmayi goze aliyorsaniz girersiniz rulet masasina.