radmin güzel yazmış, KDV'yi dolara çevirme mantığı da hiç düşünmediğim bir akıllılıkmış.
Ayrıca işyerinin sanayi bölgesi içerisinde yer alması ile çok daha rekabetçi bir elektrik fiyatı alınabilir. Bunu yıllardır yapmaya çalışıyorum, ama derdimi anlayacak bir sanayiciyi şimdiye kadar bulamadım. Belki bulanlar olmuştur diye umuyorum.
Yalnız bir noktada itirazım var:
CPU, Ram, HDD gibi parçaların mining performansı üzerine direkt bir etkileri olmadığı doğru. Ancak dolaylı olarak etkileri oluyor.
Ben kendi hobi amaçlı mining bilgisayarımda bu parçaları en düşük modellerden seçtim. Ama biraz daha iyilerinden seçebilirmişim. Çünkü:
1. Bu parçaların az elektrik tüketiyor olmaları lazım. Her ram veya her HDD aynı elektriği tüketmiyor. Bunların tükettiği her damla elektrik size zarar demek.
2. Bu parçaların stabil biçimde çalışıyor olmaları lazım. RAM veya HDD kaynaklı sorunlar bilgisayarınızın yavaşlamasına veya kilitlenmesine yol açabiliyor.
3. Bu parçaların ucuz olmaları lazım. Bunlara verdiğiniz para, ROI sürenizi uzatmaktan başka bir işe yaramıyor.
4. Bu parçaların daha sonra başka parçalarla da uyumlu olabilmeleri lazım. DDR3 anakart topladıktan sonra anakartınız bozulunca (ki bozulur) yeni anakartta bu parçaları kullanamazsınız.
5. HDD'nin o kadar da küçük olması, o kadar da iyi bir şey değil. Evet teorik olarak flash disk üzerine windows kurup bu iş yapılabiliyor. Ama birçok miner programının başarılı çalışabilmesi için ciddi anlamda sanal bellek dosyası gerekiyor. (Benim sanal bellek dosyam 48 GB mesela) Bilhassa farklı ekran kartlarını bir arada kullanırken bu çok önemli.
6. Son olarak, bu parçaların çok da yavaş olmamaları gerekiyor. Çünkü diğer türlü bilgisayarın açılmasını, driverların güncellenmesini, veya en basitinden yeni çıkan mining programının yüklenmesini beklerken sabrınız taşıyor, üşeniyorsunuz.