hangi coinin ne zaman kazılacağı, evde madencilik yapılıp yapılmayacağı, hangi ekran kartının nerede nasıl kullanılacağı soruları inanın çok ciddi birer uzmanlık sorusu.
2013'te deneme amaçlı Litecoin kazarak başladım madenciliğe. Hala da keyfi olarak devam ediyorum. Şu aralar Monero kazıyorum. Zcash daha kârlı, ama ben Monero'ya daha çok inanıyorum.
Whattomine gibi siteler size o an için (veya geçmiş 3-7 günün ortalaması üzerinden hesap ederek) en kârlı olan coini gösterirler. Ancak bu durum o coini o an kazıp hemen BTC'ye çevirmeniz ihtimali üzerinden hesap edilir.
Ancak ciddi altcoin madencileri, oflibaba'nın bahsettiği gibi coini ucuzken kazıp pahalıyken satmayı hedeflerler. Aslında bu durum altcoin traderlarının yaptığı ile bir anlamda aynı şeydir. Yalnızca, madencilerin sabırları daha fazladır.
Yalnız ekran kartına yatırım yaparken yalnızca elektrik fiyatını değil, kazdığın coin miktarının hızla azalacağını da hesaba katmak zorundasın. Daha fazla insan kazım yaptıkça kazım zorluğu yükselir. Böylece gittikçe daha az kâr edebilirsin.
Tabii elektrik fiyatlarını da iyi değerlendirmek gerekiyor. Ülkemizde dolar pahalı olduğu için elektrik fiyatlarında nispeten rekabetçi düzeylerde seyredebiliyoruz. Ancak uzun vadede İzlanda, Gürcistan, Hindistan, Kuveyt ve tabii ki Çin ile yarışmamız imkânsız.