Yeniceri adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Sen olayı hiç anlamamışsın. Burada durum " Bayburt'a neden havalimanı yapıldı " değil. Ülkenin ekonomisi iyi değilken, neden böyle bir şey yapıldı diyoruz. Arkadaş bahsetmiş, 1.5 saat uzaklıkta bir havalimanı varken, neden bu kadar para harcanıp havaalanı yapılıyor? Eğer paramız varsa, neden mtv'ye %40 zamn yapılıyor? Aslında ben tüm bunların nedenini çok iyi biliyorum. Ama bir yere kadar yorum yapabiliyorum.
Bende diyorumki bana göre yapılan hiç bir yatırım fuzili değildir. Zamanlama konusunu tartışabiliriz belki 3 sene sonra yapılabilirdi ancak 3 sene sonra ekonominin düzeleceğinin garantisi yok. Sizin hesaba göre ülkenin borcu bitmeden ve artıya geçmeden doğuya yada insanların az yaşadığı bölgelere yapılan yatırım gereksiz. Bende bunun yanlış olduğunu savunuyorum. O zaman sadece metropol şehirlerde yaşan insanlardan vergi alınsın ve o şehirlere yatırım yapılsın. Ülkenin hiç bir zaman parası olmayacak devlet işleri öyle yürümez. Krediyle, borçla yaparsın sonra vergiler toplandıkça açığı kapatırsın. Bu olay siyasi birşeydir. Devlet gelecek seçimlerde bakın şunları şunları yaptık demeli. 2 Sene sonra seçimlerde xx yatırımlarını yaptık demekmi daha çok oy getirir yoksa borcumuzun yarısını kapattık hiç zam yapmadık ama hiçte yatırım yapmadık demekmi daha çok oy getirir.
Zartnet adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Kaldı ki 300 milyon TL devletler için çok düşük bir meblağ.Size çok geliyor olabilir fakat 80 milyon insanın yaşadığı bir ülkedeseniz. İnsanlar aldığı gıda'dan bile vergi veriyor. Ortalama günde 3-4 lira rahat vergi bırakmakta. Gerek yemekten, gerek sigaradan ondan bundan. Ufak bir matematik yapmak yetiyor zaten. Kaldı ki dediğiniz üzere bayburttaki insan 1.5 saat yol giderek üstüne birde cebinden seyehat otobüsü parası vermemeli. (İzmir-Manisa arasına 21 KM yol 11 TL alan manisa seyehati kınıyorum.)Onun dışında vergi devletin temelidir. Orta doğu da 1 tane sıkılan kurşunun 50 kuruştan 5 liraya kadar olduğunu biliyor musunuz bilmiyorum fakat sınırlarınızda savaş mevcut. Harcanan miktarlar ufak tefek şeyler değil bunlar da bir yerden çıkması gerekiyor.Burada ne güzel bir çok insan isyan ediyor fakat çok iyi biliyorum ki akşam bir yere gidip bir kahveye 10 lira rahatlıkla verebiliyor. Ya da öğlen dükkanda bir öğün yemeğine 12 15 lira arası verebiliyor. Bunlar size koymuyor da aylık cebinizden devlet için çıkacak 15 20 lira fazla para mı koyuyor. Anlamak zor.
Katılıyorum size benimde aracım var ve 200-300 TL fazla vergi ödüyeceğim diye oturup ağlamıyorum. Eski bir söz vardı bu paralar bize yol ve su olarak geri dönecek diye. Eskiden 1 saate çukurlu yoldan gittiğim işime şimdi 15 dk'da gidebiliyorsam bu verdiğim vergiler sayesinde. Bana kıt kafalı diyebilirsiniz ve bu ülkenin yarısının kıt kafalı olduğu anlamına gelir. Çünkü herkes yapılan yatırımlara bakar kimse borcun ne kadar artıp ne kadar azaldığına bakmaz. Ülkenin borcu sıfırda olsa yeni yapılacak yatırımlar için vergi alınmaya ve vergi oranları artmaya devam edecektir.
Bu sadece Türkiye'de olan birşey değil, Dünya ekonomisi bunun üzerine kurulur.