trakus adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Kapalı Çarşı'nın iş ortamıyla Malzeme Mühendisliğinin iş ortamı mühattap, aldığın kişiler ortam çok farkli kıyas bile olmaz. Bahsediğin ve dediğin gibi tanınmış kişiler, kurumsal firmalar.... Ama burada öyle bir durum söz konusu değil sanayi de irili ufaklı aile şirketleri, başlarında ilk okul mezunu patronlar var. Senin bu durumla karşılaşmaman normal büyük firmalardan kurumsal yapılardan bahsediyorsun ama bu sektör de öyle bir iş tarzı yok.

Benim hoşuma gitmeyen bişe yok, o görüşmede onları duymam gerekiyordu duydum, evet iş görüşmesinde konuşmalar ağırdı ama gurur yapıp hadi oradan sizle mi uğraşacam deyip çıkamazdım burada ki insanların bahsettiği gibi malzeme mühendisi dediğiniz sektör de topu topu 20-25 ilan var mezun onlar binlerce insan var...

Konuştuklarımın her an farkındayim sadece orada onların duymak istediği asıl cümleyi sarf ettiğimi sonradan anladım. 300 kişilik bir grubun için benim seçilme nedenimi sonradan anladım.
ODTU ve İTÜ mezunu arkadaşlar bana selektör yapamazlar çünkü biri sınavla polis oldu diğeride babasının benzin istasyonunu işletiyor hepsi de çıkarken (başlarım böyle işe bu işçilerle mı uğraşacam okurken bunları hayal etmemiştim) tarzı konuşarak çıktı.

O kadar yıllık inşaat mühendisi olduğunuzu söyluyorsunuz ? Formenlerle işçilerle konuşuyorken kem kum ederek veya aktif olmadan pasif bir şekil de hitap ederek konuştuğunuz da işinizi yaptırabiliyor muydunuz ? Ben bir kaç mühendislik forumlarını takip ediyorum. Orada en çok gördüğüm hussus işçilerle ve formenlerle nasıl muhattap olunacağı konusunda tavsiyeler isteyen arkadaşlar.

Ayrıca iş görüşmesine giden arkadaşa asıl yapması gerektiğini konun asıl amacını söyluyorum; o iş görüşmesine gelen ne kadar adam varsa senle aynı lafı duymuştur. Hepsi bu konuya mesaj atan tuzu kuru arkadaşlar gibi "tükür suratlarına" "çık git" tarzı düşünüyordur. Sen bunların arasından sıyrılarak bu işi kapmak istiyorsan. "Evet sıfırım" diyeceksın "Öğrenmeye açığım" "Çok kısa süre de size yarar sağlayabilirim" diyeceksın evet adamlar sana sıfırsın derken maaş da pazarlık yapmak istiyorlar sen "maaş beklentim yok ne verirseniz o" diyeceksin...

Genç işsizlik olmuş %20 ben benimle mezun olan 46 kişilik sınıfda sadece 3 kişi bu mesleği yapıyor diğerleri arasında kasiyerlik yapan dolmuşculuk yapan bile var. Hangi realite hangi gerçek değer. Bu arkadaş okulu bitirmiş iş görüşmesine gittiğine göre askerliğide halletmiştir yaşı vardır 24 -25 bu adam ne zaman evlenecek ne zaman para biriktirecek ne zaman kendi evini alacak. Bizim sektörde iş görüşmesine gitmek bile büyük bir fırsat. 1 sene hiç iş görüşmesi yapacak iş bile bulamadım ben. O yüzden kardeşim tuzun kuru değilse, babadan para gelmiyorsa eyvallahını çekeceksin...
Haa veya kapıyı çarpar çıkarsın evde boş oturmaya devam...
güzel bir nokta "formenle işçiyle inşaat mühendisinin konuşması",
ap ayrı bir konu

iki örnek vereyim konuşmaya geçmeden
herkes yerini bilir bizde
sektörde işçi formen mühendis geldiğinde gerekli çeki düzeni verir kendisine onların yanına geldiğin zaman senin tepkini beklerler

eğer ben onları adam yerine koyar düzgün davranırsam (ki o da ilk temasla başlar)
ilk temas nasıldır
"ilk el uzatma tokalaşma kolay gelsin arkadaşlar" demektir.

sen mühendis olarak elini uzatıp kolay gelsin dediğin zaman o eleman "bey elim kirli" deyip bileğini uzatır
işte ondan sonrası iletişimi başlatır nasıl davranılacağı ile

Burada önemli olan bunun nabzını şerbetini ayarlayabilmektir.
eğer fazla verirsen işin ucunu kaçırırsın cıvır ortalık sonra herkes üzülür.

burada "mıy mıy" olmak ayrı bir şeydir karşındakine kim olursa olsun saygı duymak ayrı şey.
Ben "mıy mıy olunsun demiyorum karşı tarafa kim olursa olsun insan ve meslektaş olarak saygı duyulsun diyorum.
"mıy mıy" olanlar da olabilir onlara da düzgün bir şekilde red için sebep söylenip kendisini nasıl geliştireceği yönünde tavsiyeler verilebilir

ondan sonra tavırlarınla olayı şekillendirirsin

"elimi uzattım kolay gelsin dedim" ama patron benim diyerek olayı da sürdürebilirsin veya bu tavırlarınla olay zaten kendi kendine gelişir
ama şundan emin olun iş daha düzgün gider zira onlar sana mahçup olmak istemez veya seni kaybetmek istemez

ikinci durum
karşındakini hor gördün
geldin formene işçiye bağırdın çağırdın
adam yerine koymadın
küçümsedin laf soktun
alay ettin

işte ondan sonra kork
sen arkanı döndüğün an
ki mutlaka döneceksin
işin içine ederler
işi baltalarlar
mahsus baltalarlar senin işi yapamaman için zarar verirler

ODTÜ İTÜ ye gelince o iş size öyle denk gelmiş,

yaşanmış bir örnek vereyim mühendislik bilgisi olmayan mesleğinin başında ilk yıllarında sıfır mühendis olan birine şirketimiz "teşekkür" etmişti,

şimdi eleman ülkenin sayılı firmalarından birinde "müdür"
ama nasıl? elemanda ana dili gibi 4 yabancı dil var ve şirketin tüm yurt dışı işlerini yönetiyor orada

şimdi siz bunu göremeyip o zaman çocukla dalga geçseniz o çocuğun bu gün kapısını çalmaya yüzünüz olur mu sizce?

işte bunun içinde bu olayı yaşamadan yaşayabileceklerinizi öngörebilmek gerekiyor.

hayırlısı olsun