millstonee adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Dediklerim kulağa hoş geliyor çünkü olması gerekenleri ifade etmeye çalışıyorum. 18 senedir çalışıyorum, altın sektöründe çok büyük firmalarda önemli pozisyonlarda yer aldım.

Kapalıçarşı'da bilfiil 7 sene çalıştım ve iş dünyasında (yer aldığım sektörde) tanınmış bir çok insanla birebir görüşmelerim, mulakatım ve alışverişim oldu. Ama hiç bir zaman karşıma işe alınacak birini analiz ederken dalga geçen ve küçümseyen biriyle karşılaşmadım.

Benim için sizin anlattıklarınız realiteden çok kişinin karakteriyle özdeşleşen bir durumdan ibarettir.

Sen aslında kendine yapılmasını istemediğin bir şeyi, başkalarına yapmaya başlamışsın. Niye mi? İş görüşmesinde konuştuklarının farkına bile sonradan varmışsın. Belki de, o an işverenlerine içinden argo kelimeler bile sarfetmişsindir.

Son olarak, o belirttiğim kavramların alayı gerçekliğin ta kendisidir.

Cümleten hayırlı sabahlar.
amiral79 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
16 Yıllık İnşaat Mühendisiyim
yüzlerce görüşmeye aday olarak yüzlerce görüşmeye işveren olarak katıldım.

insan olana insan gibi davranacaksın.

karşındaki görüşmeye gelen hele hele senin meslektaşın ise daha farklı
öyle dalga geçtik alay ettik küçümsedik hor gördük aşağıladık olayları ile bu tekneler yürümez
yürür zannedersiniz ama gün gelir o piyasadaki hor gördüğünüz küçümsediğiniz insanlarla piyasada denk gelirsiniz pişman olursunuz o güne.

daha dün yanımda stajyer olan mühendisler şimdi büyük şirketlerde ciddi yerlerde çalışıyorlar o zaman ben onlara it gibi davransaydım şimdi ararlar mıydı beni arayıp abi şöyle bir iş var ne düşünürsün derler miydi?

her bayramda arıyorlar yanımda çalışanlar.
ama bana da düzgün davrandılar ben de gençken ve ben de büyüklerimi abilerimi hiç yarıyolda bırakmadım her zaman büyüklerimdir dedim.
şimdi bıraktığım ayrıldığım işlerden iş olunca tekrar "ya bizim Hakan vardı o gelsin" diyorlar.

konuyu başlatan arkadaşım sen hiç takılma üzülme haysiyetsizin biriymiş o ********.

sen onlar gibi olma "bu gün küçümsediğin hor gördüğün" "İTÜ" lü "ODTÜ" lü "içine kapanık" dediğin kişiler yarın hızlı bir yükselişle bir bakmışsın sana sellektör çakıyorlar

kimse ile düşman olma dost kazan bu piyasada

oşerefsize de takılma merak etme ona birisi iyice geçirmiştir o da hırsını senden almak istiyordur
ikinci ihtimal o lafı diyerek maaş konusunda seninle pazarlığı açmak istemiştir
senden "tamam ben sıfırsam verin bana sıfır maaş başlayım" demeni beklemiştir belki

hayatın geleceğin çok parlak ve güzel olur umarım temiz ve düzgün arkadaşım...

Kapalı Çarşı'nın iş ortamıyla Malzeme Mühendisliğinin iş ortamı mühattap, aldığın kişiler ortam çok farkli kıyas bile olmaz. Bahsediğin ve dediğin gibi tanınmış kişiler, kurumsal firmalar.... Ama burada öyle bir durum söz konusu değil sanayi de irili ufaklı aile şirketleri, başlarında ilk okul mezunu patronlar var. Senin bu durumla karşılaşmaman normal büyük firmalardan kurumsal yapılardan bahsediyorsun ama bu sektör de öyle bir iş tarzı yok.

Benim hoşuma gitmeyen bişe yok, o görüşmede onları duymam gerekiyordu duydum, evet iş görüşmesinde konuşmalar ağırdı ama gurur yapıp hadi oradan sizle mi uğraşacam deyip çıkamazdım burada ki insanların bahsettiği gibi malzeme mühendisi dediğiniz sektör de topu topu 20-25 ilan var mezun onlar binlerce insan var...

Konuştuklarımın her an farkındayim sadece orada onların duymak istediği asıl cümleyi sarf ettiğimi sonradan anladım. 300 kişilik bir grubun için benim seçilme nedenimi sonradan anladım.
ODTU ve İTÜ mezunu arkadaşlar bana selektör yapamazlar çünkü biri sınavla polis oldu diğeride babasının benzin istasyonunu işletiyor hepsi de çıkarken (başlarım böyle işe bu işçilerle mı uğraşacam okurken bunları hayal etmemiştim) tarzı konuşarak çıktı.

O kadar yıllık inşaat mühendisi olduğunuzu söyluyorsunuz ? Formenlerle işçilerle konuşuyorken kem kum ederek veya aktif olmadan pasif bir şekil de hitap ederek konuştuğunuz da işinizi yaptırabiliyor muydunuz ? Ben bir kaç mühendislik forumlarını takip ediyorum. Orada en çok gördüğüm hussus işçilerle ve formenlerle nasıl muhattap olunacağı konusunda tavsiyeler isteyen arkadaşlar.

Ayrıca iş görüşmesine giden arkadaşa asıl yapması gerektiğini konun asıl amacını söyluyorum; o iş görüşmesine gelen ne kadar adam varsa senle aynı lafı duymuştur. Hepsi bu konuya mesaj atan tuzu kuru arkadaşlar gibi "tükür suratlarına" "çık git" tarzı düşünüyordur. Sen bunların arasından sıyrılarak bu işi kapmak istiyorsan. "Evet sıfırım" diyeceksın "Öğrenmeye açığım" "Çok kısa süre de size yarar sağlayabilirim" diyeceksın evet adamlar sana sıfırsın derken maaş da pazarlık yapmak istiyorlar sen "maaş beklentim yok ne verirseniz o" diyeceksin...

Genç işsizlik olmuş %20 ben benimle mezun olan 46 kişilik sınıfda sadece 3 kişi bu mesleği yapıyor diğerleri arasında kasiyerlik yapan dolmuşculuk yapan bile var. Hangi realite hangi gerçek değer. Bu arkadaş okulu bitirmiş iş görüşmesine gittiğine göre askerliğide halletmiştir yaşı vardır 24 -25 bu adam ne zaman evlenecek ne zaman para biriktirecek ne zaman kendi evini alacak. Bizim sektörde iş görüşmesine gitmek bile büyük bir fırsat. 1 sene hiç iş görüşmesi yapacak iş bile bulamadım ben. O yüzden kardeşim tuzun kuru değilse, babadan para gelmiyorsa eyvallahını çekeceksin...
Haa veya kapıyı çarpar çıkarsın evde boş oturmaya devam...