hsmcelik adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Hocam sizin fikrinizi değiştireceğimi sanmıyorum ama yine de belirtmek istedim; faizin her türlüsü haramdır!

Haram olan bir şeyi kendine göre gerekçelerle yapmak başka bir şeydir, inanıyorsanız sadece günahkar olursunuz.
Ama haram olan bir şeye haram değil demek çok farklı bir şey. Bence bu konuyu biraz araştırın.
İslamiyet, ticareti benimsemiş ve helal olmak kaydıyla ticareti tavsiye eden hatta rızkın çoğunluğunun ticarette olduğunu belirtmiş bir dindir.

Okumayı,ticareti tavsiye eden bir din ticaretin bel kemiği olan nominal faizi yasaklamaz.

Faiz nedir diyecek olursanız;

1 liraya aldığın malı 1.5 TL'ye satıp 30 kuruş kâr etmekte faizdir.

200 bin liraya aldığın evi 800 liraya kiraya vermekte faizdir.

Ev alıp kiraya vermekle, parayı kiraya vermek arasındaki fark nedir? Birinde evi sen alıp kiraya verirsin öbüründe senin kiraya verdiğin paranla biri ev alır o kiraya verir veya kendisi oturur.

Faiz sistemi olmasa bugün insanlar açta açıkta kalır, ev bark sahibi olamaz. Tabiki sistemde ciddi sıkıntılar var ( Bu esasında sistemden ziyade ekonomileri güçlü olmayan ülkelerde faizin yüksek olması zorunlu bir sorun düzeltilemez sağlıksız biri sporda başarı elde edebilir mi? Şimdi bir kişi sırf kilolu diye başarısız oluyorsa kilolular başarısız olmayacak deyip faizi kısıtlar gibi başarısızlık kısıtlanabilir mi? )

Faizle ilgili doğru bir konu vardır. Yüksek faiz , yüksek kâr marjı gibi günahtır. Fakat ticarette kaçınılmaz bir gerçek vardır riske göre kâr marjı belirlenir. İstisnai şartlar dışında her hizmet,alışveriş kısacası ticaret riskine göre kâr marjını karşılar. (Tekelcilik faktörü söz konusu değilse rekabet varsa)

25 kuruşa mâl edilen suyu 1 TL net kârla satmakla, 53 bin TL'ye mâl olan 50 bin TL'lik mevduat hesabındaki parayı 58-59 bin TL gibi fiyata satmak günahtır.

İşin özü şudur. Ticarette riske bağlı olarak kârlılık oranı artar veya azalır zira risk yüksek kârla birlikte ciddi oranda zarar etme,batma ihtimalini de getirir. Faiz gibi batma ihtimali günümüzde olmayan ( artık güvenceler var mevduat hesabındaki parana çok istisnalar dışında bir şey olamaz ) bir sistemden kriz,ekonomik sorun yoksa çok gelir elde edemezsin. İşte ediyorsan yani 25 kuruşa suyu mal edip 1.5 TL'ye satan gibi misli ile risk olmadığı halde götürüyorsan ister faizden ister evi kiraya vermekten isterse ekmek satmaktan para kazan hepsi haramdır.

Zira aynı ev alıp kiraya vermek gibi garantili,risksiz bir yatırım-iş modelidir.

200 bin TL'ye mal ettiğin evi 600 bin TL'ye satmakla, 200 bin TL'den krizde bankada yüksek faizle ayda 5-6 bin TL kazanmak arasında fark yoktur.

Veya 200 bin TL'lik evi alıp kiraya vermekle, 200 bin TL'yi mevduat hesabına yatırmanın dinende bir farkı yoktur. Zira 200 bin TL'lik ev aldığında ne risk alıyorsun ? Deprem sigortası ile ev yerinde duruyor zaten kimse evi götürüp çalamıyorda paradan para kazanıyorsun? Ne yapıyorsun yine parayla evi aylık olarak satıp para kazanıyorsun.

Ben din görevlisi değilim din hakkında kafama göre kural belirleyemem kendimce tespitlerde bulunuyorum.

Teşekkür ederim bu arada ilginiz ve yorumunuzu ilettiğiniz için.

Faiz sistemi olmasa durumu iyi olmayan insanlar ev alamazlar. Her ne kadar 100 bin TL'ye 150 bin TL ödenerekte olsa kredi çekilerek ev alınıyor. Öbür türlü ömür boyu ev sahiplerine kira verip hiçbir şey sahip olamamak var.