Faiz her zaman biner. Ne kadar biner tam oran olarak bilmiyorum ama kendi kredi borcuma baktım şimdi;
Son ödemesi 30/06/2017 olan 233,99 liralık kredi borcuma 7,64 lira faiz gelmiş. Orana vurursak 70 gün gecikmede aşağı yukarı %3 gelmiş. Aya bölersek %1,5 civarında.
Yalnız ekstra 2 farklı durum var.
1. si bu sadece 1 aya ait borç. Her aya ait borca ayrı ayrı faiz işleyeceği için rakamlar toplanınca büyüyecektir.
2. si bu kaba taslak bir hesap. Devlet bu ay %1.5 koymuş ama belki gecikme süresine göre arttırım yapıyor olabilir. Bu konuda bir bilgim yok.
Olayın genel olarak farklı bir yönü daha var.
Bir yere kadar ödemezsin. Bu süre kimi zaman 6 ay kimi zaman 9 ay oluyor. Artık neye göre belirleniyor bilmiyorum. Tahminime 6 aydan sonrası göre dairenin yoğunluğuna bakıyor.
Bu süre doldu mu
e-haciz gelir. Haciz tutarı ne kadarsa tüm hesaplarında ki paraya o rakam tamamlanacak şekilde bloke gelir.
Bu işin bir yerde iyi yanı çünkü paran yoksa iş daha kötü bu sefer varsa aracına haciz gelir. Oda yoksa var olan mallarına gelir.
Bunların hiç birisi yoksa bile oh rahatım diye gezip dolaşamazsın. Hapis cezası var bu seferde. Ki bu olmasa bile, Türkiye Cumhuriyeti Devletine, heleki devletin vergi dairesine borçluysan için rahat şekilde dolaşmak gibi bir durumun olmaz, olamaz. Muhakkak bir yerde dert olur başına.
Sokaklarda yaşayıp dilencilik yapıyor olsan dahi bir yerden sonra o parayı muhafaza edecek bir banka arayacaksın.
İşin özü; vergi borcu namus borcu diyelim, ödemeden geçmeyelim.
Benim çok canım yandı vergi borcunun faizlerinden, e-hacizlerden. 5-6 bin tl civarında faiz vardı. Tabi sadece kyk dan değil iş yerinden vs. de var içinde ama anlatmak istediğim işin acı yanı.
Acil paraya ihtiyacın olur koşarsın bankamatiğe, bir bakmışsın bakiye 5.000 tl kullanılabilir bakiye 0
Allah ödeme kolaylığı versin.