Bir çalışmaya devam edebilmeniz için motivasyon gereklidir. Doğrudur. Motivasyon ise başladığınızda bitirdiğiniz işte "başarılı" oldugunuzu gorursenız devam eder. Sorununuz, koydugunuz hedeflerin, "bunu yaptım" diyebileceğiniz şeyleri başlangıcınızdan çok uzak olması. Yani "başarılı" oldum demenız ıcın cok uzun zaman gecmesı gerekıyor halıyle yorgunluk ta işin içine girince "yarıda bırakıl iş" = "başarısız oldum" olup, motıvasyonunuzu dusuruyor.
Doymak için ekmek yeriz. Hızlıca doyayım diye 1 bütün ekmeği yutan görmedim. Ya da ömür boyunca 60 yıl yaşasam bir yetişkin olarak (10 yaşından itibaren ekmek yediğinizi sayıyorum ki mantıksız yine de), günde 3 ekmekten, 65700 ekmek yiyeceğiniz için "hadi hepsini yiyeyim çıksın aradan" diyen de görmedim.
Ne yaparsanız yapın, uzun da kısa da yaşasanız, çok ta aç olsanız çok tok ta olsanız, o ekmeği yudum yudum yemeniz gerekiyor.
Demek istediğim şu: Başlayacağınız çalışmanın planını yapın. Yaptığınız plan ne kadar uzun ise ona göre aylık,haftalık,günlük ve saatlik planlar yapın. Bu hedeflerinizi erken bile gerçekleştirseniz devam etmeyin orda bırakın. Böylelikle "saatlik başarı" tamamlanmış olur. Molayı hakedersiniz içtiğiniz kahve zevk verir.
Eğer her saati başarı ile tammalarsanız gününüz başarılı geçer iyi dinlenir akşam futbol maçını zevkle izlersiniz. Bütün haftaiçi 5 gün başarılı olursanız hafta sonu yapacağınız piknikten zevk alırsınzı ve kafanızda soru işareti olmadan dinlenirsiniz vicdan azabı olmadan. Pazartesiye yani yeni başarıya aç şekilde motive başlarsınız. Aynı şekilde haftalarınız başarılı geçerse aylarınız, aylarınız başarılı geçerse yıllarınız başarılı geçer. Bu da Projeyi başarılı kılar. Her bir adım motivasyonunuzun "düşmemesini" sağlar. Zira motivasyon yükselmez sadece düşmesini engelleyebiliriz.
Koskoca bir site tasarımı yapsanızada footerdaki 1pxlik kayma rahatsız edecektir, logodaki renk tonu değişikliği rahatsız edecektir, sidebardaki genişlik uymayacaktır vb. Ama site çalışıyor, sorun yok? Demekki sorun olayın tamamı değil, ufak kısımlar. O yüzden ufak kısımlarda "başarılı" olun ki, yani hedeflerinizi başarılarınızı lokmalara ayırın ki, motivasyonunuz da sürekli orda olsun.
Denedim, oldu, 10 senedir de işe yarıyor. Bilginize.