Exploit herkes için geçerli olabilir, ona bir şey demiyorum. DB'yi satın almış acemi olabileceklerini de yazmıştım, ona da katılıyorum.
Benim ilgim şu an tamamen instagramın arka sokakları. Aslında anlatmak biraz zor bunu. Gizlilik konusunda paranoyak olan gruplarda şöyle bir teori vardır: Story gibi yüz tarayan uygulamalar, ya da insta gibi foto depolayan uygulamalar bu verileri big dataya dönüştürür. İşte yüz hatları, yerler falan filan. İllaki herkes bunu duymuştur ve çoğu kesim buna inanır.
Fakat AI ile ilgileniyorsanız bu teori şöyle geliştirilebilir: İnstagram kullanıcıların etiketler ile paylaşım yapabildiği bir oluşum. Bu ne anlama gelir? AI'ye yorumlaması için bir fotoğraf verirseniz AI bunu önceki bilgileriyle yorumlar. Bu bilinen bir şey. Peki veriler nasıl oluşur? Etiketlerle. Siz AI'ye yorumlaması için etiketlerle beraber bir fotoğraf verirseniz AI bunu etiketlerle bağdaştırır. Ardından etiketsiz fotoğraftaki detayları bununa bağdaştırabilir hale gelir. Yani ileride gelişmiş bir AI sizin pazar keyfinizi, kahve kitap keyfiniz, meşhur olmayan sokaklarınızı ve en önemlisi insani koşullarınızı (hisler vb.) algılayabilir hale gelir ve bu ileri düzey bir sınıflandırma için mükemmel bir olaydır. Yani AI sizin bir sonraki adımınızı tahmin edebilir, sizi manpüle edebilir. Çünkü hakkınızdaki mükemmel bir DB var. Artık kişisel reklamlar ve içerikler görebileceksiniz

Kılıflarla uzun süredir bu yapılıyor aslında ama bu çok başka bir şey. Kısaca anlatmak çok zor, benim açımdan zor.
Şimdi konuyla bu uçuk komplo teorisinin ne alakası var derseniz instagram doğru bilgi verebilen, fotoğraf çekmeyi bilen, aktif, farklı yerler görme imkanı olan, kitle etkileyebilen (ünlü) vb vb. yüksek profilli kullanıcıları bir algoritma ile ayırıp bunları ve bunların çevresel öğelerini inceliyor olabilir. Bu farklı bir DB mantığında daha fazla veri anlamına gelir ve bu DB sadece instagram tarafına değil bir kaç iç R&D kuruluşuna da açıktır. O yüzden normal kullanıcılara ulaşılamıyor olabilir. Mantık aynı, temel kayıtlar aynı ama DBler birbiri ile farklı.
Tabi bunlar uçuk teoriler (normal insanlara göre) ama bizde canı sıkılan paranoyak insanlarız

İncelemek ve birbirimize girmek için güzel bir fırsat gelirse neden suyu bulandırıp biraz eğlenmeyelim ki?

Şaka bir yana AI gelişmeleriyle ilgili çoğu sızıntı, gelişme veya pislik bu şekilde uçuk teorilerle ortaya çıkarılıyor.
Neyse, uzatıp konuyu saptırmayayım. Umarım anlatabilmişimdir.