yillanmis konu hortlatilmis yine. din ve bilim farkli disiplinlerdir. bilim tanrinin varligi ile ilgilenmez. tanriyla ugrasmadan dine diyanete bakmadan kendi kurallari ile calisir. bilimsel bilginin yanlislanabilir olmasi gibi temel bir ozelligi vardir. din ise bir mesaji tek tiplestirme cabasidir. mutlaktir. yanlislanamaz. ya inanirsiniz ya inanmazsiniz. bilimsel disiplinle sorgulayamazsiniz. bilimsel bilgileri dininizi ispat icin kullanmak skolastik felsefe kafasidir.

bilimin amaci inananlarin inanclarini ispat degildir. bilimsel bilgiler de dini ispat icin kullanildiginsa aslibda buyuk bir risk alirsiniz.

mesela hep soylenen bir birine karismayan deniz meselesi. insanligin basindan 3 tane buzul cagi gecti. okyanus akintilari yogunluklari her zaman ayni degildi ve her zaman ayni olmayacak. yarin eko sistem degisip denizler bir birine karistiginda dininizi sakatlama ihtimali yaratirsiniz. cunku bilimsel bilginin ozelligi degisebilir yanlislanabilir olmasidir.

isin ozu. bugun dogru olarak kabul ettiginiz, elinizdeki akilli telefonun icatini saglayan teknolojik gelismelerin hic biri din sayesinde olmadi. din size genel gecer ahlak bilgileri sunar. bir kitaptan ve 1000 sene once yasamis bugunun ilkokul cocuklari kadar doga bilgisi olmayan alimlerin aforizmalarindan yola cikip tum evreni aciklayacak bilimsel teoriler uretmek mantiksizdir.

kutsal kitaplarda, ya da uzak dogu ogretilerinde hep hikayeler kissadan hisseler vardir. ama bir limonu once kuflendirip sonra damitarak ilk antibiyotik penisilinin nasil yapilacagi hic bir dini kaynakta yazmaz. bu nedenle penisilin bulunana kadar dunyada ortalama insan omru 38 senedir.

dindarlar enfeksiyonlari tanridan gelen cezalar kader olarak gorurken bilimsel disiplinle calisan insanlar arastirip penisilini buldu insan omrunu 2 katina cikardi. bugun domuzda ve farede insan organi uretecek genetik gelismeler yasaniyor. yakinda domuzdan karaciger nakli caiz mi diye fetva isteyenler cikacaktir.

dini bilimin alanina sokma cabalari veya bilimi dinin alanina sokma cabalari anlamsizdir. ikisi ayri disiplinlerdir. calisma prensipleri bir birlerine benzemez. dini kaynaklardan alinti yapip bilimsel bilgi uretemezsiniz. bilimsel kaynaklardan da dini bilgi uretemezsiniz.

eger enfeksiyon kaparsaniz, cubbelinin hastalara sifa veren ayet ve dualar kitabini mi okursunuz? yoksa bir doktora danisip aldiginiz antibiyotigin prospektusunu mu okursunuz? binlerce yil boyunca cuzzam ve veba salginlarinda milyonlarca insa öldü. dualar kurtarmayinca kaderdir denildi gecildi.

iste bilimadamlari kaderi dini tanriyi dusunmez, gozlem ve deney ile urettikleri bilgileri siniflandirirlar. ve kullanisli hale getirirler. din adamlari ise sadece ayni kitabi okuyan herkes baska bir sey anlamasin diye varolan bilginin tek tiplestirilerek kabullenmesi icin calisirlar. ikisi de bir birinin yoluna cikmazsa huzur olur gelisme olur... dunyadaki islam ulkelerinin haline bakinca bunun tek nedeninin bilimsel calisma ile dinin catismasi oldugu acikca goruluyor.

SM-G955F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi