konu yine iphone android savasina dönmüs.
ben anlamiyorum bu savasin taraflarini.

arkadas bilgisayar almaktan bahsetmis, telefon degil.
androidli bilgisayar mi tavsiye edeceksiniz?

türkiye'de yazik ki bir dönem sigara markalarinda oldugu gibi telefon markalari da bir statü sembolü olarak degerlendiriliyor. benim dönemimde patronlar marlboro icerdi, tadini sevdigi icin ucuzunu icerse elestirilirdi. saniyorum orada yasadigim dönemde ben de benzer düsüncelere kapilmisimdir. telefon konusunda da ayni, iphone kullanmak zengin isi demis birkac arkadas.

ben size sonrasini anlatayim, ben o düsüncelere sahipken türkiye'den önce 2 yilligina amerika'ya sonra da almanya'ya tasindim ve 15 yila yakindir türkiye'ye sadece tatil dönemlerinde geliyorum ve hayatimda neler degisti bilmenizi isterim.

avrupa'da marka ayrimi olmaksizin tüm sigaralar ayni fiyatta olunca, insanlarin fiyata bakarak tercihte bulunmadigini kullandigi markalar ile kendi kisiligini, karakterini bagdastirma ihtiyaci da duymadigini farkettim. maddi durumu cok iyi olan biri türkiye'de ucuz diye adlandirilan bir sigara markasini icerken hic cekinmiyordu, zira tüm sigaralar ayni fiyata satildigindan ön planda olan tat oluyordu.
herkesin tat algisi farkli oldugundan herkes kendi tercihini icer, kimse de sigara markasindan bir sonuca varmaya calismaz veya karsisindaki kisiyi aklindaki kaliplardan birine sokmaya calismaz. umarim türkiyede de ayni mantik yerlesir zamanla.

bilgisayar ve telefon konusuna gelince durum biraz farkli.
avrupali ve amerikalinin yaklasimini anlattigimda beni burada taslayarak öldürebilirsiniz

GÜVENLIK
herseyden önce bir teknolojide / telefonda / isletim sisteminde güvenlik ne durumda bu soru önemlidir. bunun da iki ucu var.
1- Üretici benim verilerimin ne kadarina erisebilir.
2- Kötü niyetli kullanici/hacker benim verilerimin ne kadarina erisebilir.
cünkü gercek özgürlük ekranin rengini degistirmek, dizayni ayarlamak degildir.
Senin haberlesme, iletisim kurma hakkinin, özel hayatinin güvence altinda olmasi ve korunmasidir.

SERVIS
kullancagim ürün bozulursa üretici ürünün arkasinda mi?

STABILITE
ürün aldigimda stabil calisiyor, zamanla bu sekilde calismaya devam edecek mi, performans hergün düsecek mi?

bu sorular tercihi belirler, eger her ikisinde de benzer sonuclar varsa, sonra özelliklere gecilir.

Bu arada bir baska bilgi daha vereyim.
Avrupa Birligi ülkelerinde resmi dairelerin, devlet kurumlarinin bu konuda nasil bir uygulamalari oldugunu anlatayim, eminim size biraz ipucu verecektir.

Hicbir resmi bilgisayarda Windows, OSX kullanamazsiniz.
SuSe Linux üzerine özel yazilmis güvenlik eklentileri kurulur ve kullanilir.
Personellere verilen cep telefonlarinda ise IPhone kurumlarin teknik bölümü tarafindan Jailbreak ile kirilir ve yine gelistirilen özel güvenlik paketleri yüklenerek kullanima sunulur.

Simdi bütün bunlari okuduktan sonra "zengin iphone kullanir, fakir android" tartismasina devam etmek istiyorsaniz buyrun edin.