Selamlar,
2008'den beri sektörde aktif çalışıyorum. 2000 yılından beri web siteleriyle öyle böyle amatör uğraşıyordum yani sektörde geçmişim var.
Yaptığınız kıyaslama, her açıdan baştan aşağı yanlış. Yani elmayla armutu kıyaslıyorsunuz.
Türkiye'de, yurtdışı şirketlerin verdiği gibi hizmet verecek olursak, hizmet vereceğimiz kişi sayısı bir elin parmaklarını geçmeyecektir. Neden? Çünkü telefon edip telefonda canlı canlı outlook kurulumu yaptırmak isteyen şirket yetkililerinin olduğu bir ülkede yaşıyoruz. Üstelik bu kişilere makale ve videolar da gönderilmiş oluyor, yani yanda videoyu açacak, aynısını yapacak öbür pencerede. Ama hayır, "ben bu işlerden anlamıyorum bir yardım edin" diyor adam ve canlı kurdurmaya çalışıyor. Tekrar hatırlatıyorum, bu kişi şirket yetkilisi. Yurtdışında bu tip destek sağlanan işlemler için saatlik ücret kesiyorlar ve hiç düşük olmuyor bu ücretler. Ancak bizim şirket yetkililerimiz, bir IT görevlisi bile olmadığı için, 3 kuruş ödediği hosting hizmetine ek olarak sınırsız destek alabileceğini düşünebiliyor. "Bu şekilde destek sunamamaktayız, bilgili birinden yardım almalısınız" dendiğinde de "sizden hosting aldığım güne lanet olsun" vb. tepkiler duyduğumuz bile oluyor.
Peki yurtdışında ne oluyor? Aynjı şekilde bilgisiz şirket yetkilisi şirketi arıyor bu konuda destek istiyor, şirket gerekli döküman-video vs. iletiyor(video bile çok yok, döküman yeterli oluyor), adam teşekkür edip kapatıyor. Genellikle kendi işini çözüyor çünkü adam okumayı biliyor, önünde döküman varsa okuması gerektiğini biliyor, yapamıyorsa bile bilgili birine gitmesi gerektiğini biliyor, hosting şirketiyle alakalı bir durum olmadığını biliyor.
Bu çok basit bir örnekti. Türkiye ve yurtdışı hosting sektörleri arasındaki farkı vurgulamak için bu örneği verdim. Aynı örneği mail kurulumunda sabit tutmayarak script sorunları vb. gibi çeşitlendirebiliriz.
Türkiye'de bu verdiğim örnekteki kullanıcılar, abartısız şekilde söylüyorum, %60 üzerinde. E ona hizmet vermeyelim buna hizmet vermeyelim gibi bir şansımız var mı? Yok, çünkü o kadar yatırım yapılarak bu işe giriliyor, bir şekilde bu yatırımın geri dönmesi ve para kazanmamız lazım. Yani sonuçta bu işi para kazanmak için yapıyoruz ve bunun için öncesinde paralar yatırıyoruz.
Kendi gözümle gördüm, bizden daha fazla müşterisi olan ve daha fazla paralar kazanan yurtdışı şirketler(en büyüklerden godaddy vs bahsetmiyorum), müşteriyle bizden daha az muhatap oluyor. Telefon çok az çalıyor, ticketlar çok daha verimli yani bir ticketa yanıt yazılınca müşteri anlıyor, bir ticket uzayıp gitmiyor saatlerce. Biz ise müşterinin sitesine dns önbelleğinden ötürü giremediğini ve beklemesi gerektiğini anlatabilmek için adamla 15 kere yazışıyoruz.
Şimdi hal buyken, iyi hizmeti sağlamak için, Türkiye'ye hizmet veriyorsanız, yurtdışındaki şirketlerden çok daha fazla personele ihtiyaç olduğu anlaşılmıştır.
Donanım fiyatı, hat-elektrik fiyatı vb. zaten diğer arkadaşlar da değinmiş. Yani kat kat fark var öyle ufak farklar değil.
Dolayısıyla Türkiye'de iyi hizmet veren bir hosting şirketi, yurtdışında aynı müşteri sayısına aynı hizmeti veren bir şirketle kıyaslanırsa, maliyeti kat kat fazla oluyor. Ve emin olun yurtdışında çok daha fazla para alıyorlar. Biz 100TL alıyorsak adam min. $50 filan alıyor. Adamlar için $50=50TL gibi olduğundan bütçe olarak, para bile değil ama bizim için x3,5 olduğundan büyük paralar bunlar.
Dolayısıyla kıyaslamanız en başından beri hatalı olmuş oluyor.
Yüksek ücretlerle, en azından kendini kurtaracak ücretlerle hosting satmayan şirketlerden, yani 3 kuruşa 5 köfte verenlerden neden hizmet almamanız gerektiğini de umarım anlıyorsunuzdur.
İşini iyi yapan Türkiye şirketleri ise emin olun övdüğünüz yabancı şirketlerden çok daha iyi hizmet veriyor. Bu şartlarda iyi iş yapabilmiş ki hala batmamış. Başka açıklaması yok yani.
Donanım arızası vs. olaylarına hiç girmenize gerek yok, geçenlerde koskoca amazon veri kaybı yaşatmıştı. Bizim bile başımıza gelen olaylar var, 3-5 kuruşluk sunucu senelerce tık demeden çalışırken 100.000tl'ye yakın para harcanan, raidinden yedekli power'ına herşeyin yedeklenip garantiye alındığı sunucunun arıza yapıp sorun çıkardığı oldu. Yani siz yurtdışı şirkette bugün sorun yaşamadıysanız yarın yaşayabilirsiniz. Bunun bir garantisi yok. Her şirket sorun yaşanmaması için önlemini muhakkak alır ama bazen de işin içine şans girebiliyor. Bunun yanında, birçok veri kaybından haberiniz bile olmaz. Türkiye'deki gibi müşteriler kıyameti koparmaz çünkü, bunun olabilecek bir olay olduğunu bilir, yedeklerini yükler hizmeti kullanmaya devam eder ve hiçbir şekilde sorun çıkarmaz şirkete(Türkiye'de bu mümkün mü? Kaç kişi yedek sorumluluğunun kendisinde olduğunu kabullenir?)
Dolayısıyla düzgün bir şirketle çalışırsanız, beklentileriniz hosting şirketinden bekleyebileceklerinizin ötesine geçmezse(script sorununuzun düzeltilmesi, size özel IT çalışanı atanmış gibi telefonda bilgisayar desteği vs istemezseniz), yüksek CPU kullanımı sorununuzu "sizden hosting aldığım güne lanet olsun" diye değil, "a sorun buysa hemen çözmek için çalışayım" diye yorumlarsanız, sitenize virüs bulaştırıp sitenizden saldırı yapıldığında ve siteniz kapatılıp size kanıt sunulduğunda "sizi heryere şikayet edecem" demek yerine sorunu anlayıp çözmek isterseniz, emin olun yurtdışı şirketlere göre çok daha iyi hizmet alırsınız. Bu dediklerimi herkes yapacak olursa yani %60'lardan %10'lara inecek olursa bu müşteri oranı(ki bu bir ütopyadır) ülkede daha ucuza kaliteli hizmet de alabilirsiniz.
Özetlersek neden TR şirketlerden hosting alasınız? İşini düzgün yapan şirketlerden bahsedecek olursak;
- Çok daha iyi destek
- Çok daha fazla ödeme esnekliği(ödememi yapamıyorum şu gün yapsam olur mu)
- Çok daha kolay ulaşım ve derdini çok daha kolay anlatabilme
- TR lokasyonda çok daha hızlı açılan siteler.